7 goede redenen om te langlaufen !

Langlaufen is een veelzijdige sport die je op duizend-en-een manieren kan ontdekken. Klassiek langlaufen, skating, biatlon of toerskiën... Je beleeft net zo veel plezier alleen als met het hele gezin.
Laat je overtuigen door deze 7 goede redenen om je langlaufski's aan te trekken !

1/ Toegankelijk voor alle leeftijden en niveaus

Een eerste voordeel van langlaufen is dat je er zo mee weg bent en vanaf je eerste uitstap al zelfstandig op pad kan, ongeacht de stijl die je kiest. De lichtglooiende pistes zijn bovendien minder gevaarlijk dan de aanverwante skipistes.

Langlaufen kan je overigens zowel alleen, in groep of met de kinderen doen.
Je hoeft ook helemaal geen pro te zijn om plezier te beleven op je latten. Zodra je de basistechnieken onder de knie hebt, kan je er met volle teugen van genieten.
We raden je wel aan om een of meerdere lessen te volgen bij een monitor zodat je vlugger vooruitgang boekt.

2/ Voor een blakende gezondheid

Langlaufen is even bevorderlijk voor je figuur als lopen, maar dankzij de glijdende beweging hoef je de schokken van de grond niet te verduren en worden je gewrichten minder belast.
Het is bovendien een uitstekende duursport die je cardiovasculaire stelsel stimuleert. Professionele langlaufers zijn vermaard voor hun VO2max*. Samen met marathonlopers, wielrenners en snelwandelaars scoren langlaufers daarop het hoogst! *De VO2max is de maximale hoeveelheid zuurstof die het lichaam per tijdseenheid kan opnemen. Dit vermogen neemt toe met de training.

Wat spieren betreft, verstevigt en verfijnt langlaufen je figuur als je het beoefent als duursport en bezorgt het je meer spiermassa als je het beoefent als sprint. Het is een totaalsport die zowel je armen en benen verstevigt en in de winter een uitstekende aanvulling is op lopen of fietsen!
Bovendien voorkomt je houding tijdens langlaufen rugpijn na een tocht.

3/ Dicht bij de natuur

Een volgend voordeel van langlaufen is dat je het beoefent op veeleer wilde en ongerepte plekken in de natuur, waar je kan loskoppelen van je dagelijks leven. Met [toerskiën]  kan je zelfs buiten de gebaande paden trekken.

Laat de skiliften links liggen, laat het geluid van je adem en van het geruis van je latten op de sneeuw je ritme bepalen.
De toestroom op de langlauf- en toerpistes is bovendien niet te vergelijken met die op skipistes. Je zal vaak in alle sereniteit kunnen genieten van het langlaufen.

4/ Een speelse sport !

Of je nu klimt of [afdaalt], bij langlaufen draait het allemaal om glijden !

Een goede langlaufer kan je dan ook herkennen aan zijn bekwaamheid om te glijden met behulp van zijn techniek en niet door kracht.

5/ Verschillende stijlen 

Langlaufen biedt je de keuze tussen verschillende disciplines:

Skating  is gemakkelijk en leuk om aan te leren met zijn [schaatsbeweging] (zoals ijsschaatsen of rolschaatsen). Als je dit aan een intenser tempo beoefent, haal je al vlug een hoge snelheid en verslind je kilometers.

Standaard of klassiek langlaufen, in het jargon van de langlaufer, is net zo volledig. Hierbij volg je de loipes en gebruik je langere ski's met antislip schubben onderaan zodat je niet achteruit glijdt bij het klimmen. De beweging die je maakt, leunt dichter aan bij stappen en is dus ook natuurlijker.

Toerlanglaufen "buiten de piste"
Ben je een avonturier en hou je ervan nieuwe dingen te ontdekken, dan is het speelse, gezellige en makkelijk toegankelijke langlaufen buiten de piste zeker iets voor jou.
Toerlanglaufen is ideaal om grote vlakten te verkennen en de kans is groot dat je sneeuwhoenen of andere winterdieren op je pad ontmoet. Vergeet dus zeker niet je fototoestel en kaart !

6/ Aangename uitrusting 

Nauwaansluitende kleren, handschoenen en een warme muts, een drinkbus met schroefdop in je drinkbushouder samen met een granenreep, en je hebt je basisuitrusting voor een korte tocht op je langlaufski's, welke stijl dan ook! Ontdek de uitrusting van de de langlaufer in detail hier

7/ Budgetvriendelijk

Tot slot nog een niet te verwaarlozen voordeel: langlaufen is veel minder duur dan pisteskiën!

De prijzen voor langlaufen zijn trouwens veel lager dan die voor een gewone skipas: reken op ongeveer 8 tot 12 euro voor een dagpas voor volwassenen.

Dat geldt ook voor het materiaal, of je het nu huurt of koopt.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN