Afvalbeheer

Wanneer de sneeuw verdwijnt komt de flora eronder opnieuw tot leven. We zien dan de eerste bloemen en de magie van de seizoenen tot leven komen. Dit magische tafereel wordt echter vaak verstoord door het opduiken van afval dat werd weggegooid en onder de sneeuw bedolven werd tijdens de winter.

Elke lente organiseren gemeenten en verenigingen opruimacties in de natuur. Wij hadden een ontmoeting met één van deze verenigingen, Mountain Riders, die afvalopruimcampagnes in de bergen organiseren.

De vereniging

Mountain Riders werkt sinds 2001 aan het sensibiliseren voor en de scholing in de duurzame ontwikkeling in de verschillende bergstreken in Frankrijk. Elk jaar organiseert de vereniging een afvalinzamelactie in de bergen, een actie die steeds belangrijker wordt. Het principe is eenvoudig, een bepaalde geografische zone, gemotiveerde mensen gewapend met handschoenen en vuilniszakken en we zijn vertrokken! Het is een gezellig moment dat men kan doorbrengen met de familie of met vrienden waarbij we kunnen werken aan een zaak die ons allen aanbelangt: het respect voor de natuur.

In 2012 werden 7200 vrijwilligers gemobiliseerd op bijna 100 plaatsen in Frankrijk en in het buitenland. In totaal werd 50 ton afval verzameld.

4000 jaar voor een flesje

Al het vuilnis dat in de natuur gegooid wordt, zal de bodem en het water vervuilen, 2 elementen die nochtans zeer waardevol zijn voor onze bergketens. Een schil van een vrucht doet er bijvoorbeeld 6 maanden over om te verteren, een kauwgom 5 jaar en een sigarettenpeuk 15 jaar. Voor een verpakking is dat al gauw 450 jaar, 500 jaar voor een blikje, 1000 jaar voor een plastic fles en tot slot meer dan 4000 jaar voor een glazen fles. Elke afvalsoort heeft een rechtstreekse impact op fauna en flora in de bergen.

In de bergen vindt men alle soorten afval, dat achtergelaten wordt door wandelaars en skiërs: peuken, verpakkingen van graanrepen, blikjes, flessen, afval dat men beter bij zich zou houden in zijn rugzak om het in de vuilnisbak te gooien wanneer men niet meer in de bergen is.

Pas zowel in de winter als in de zomer uw gedrag aan!

Bewaar tijdens uw bergwandelingen uw afval in uw rugzak. Kleine gedragswijzigingen zijn het meest doeltreffend. Eenmaal bij u thuis sorteert u het afval, zodat het eventueel aan een tweede leven kan beginnen!

Maar ook zonder afval kan de menselijke aanwezigheid een invloed hebben op fauna en flora. Volg de paden en de afgebakende pistes, houd uw honden aan de lijn en bewaar de nodige afstand van de dieren die uw pad kruisen.

Neem zelf ook deel aan de lenteschoonmaak

De opruimacties Mountain Days zijn open voor iedereen: jongeren, gezinnen, vriendengroepen... Iedereen kan een opruimactie organiseren!

Een nieuwe website werd aangemaakt waarop men de opruimactie die men organiseert kan inschrijven, of nog eenvoudiger kan deelnemen aan een reeds bestaande opruimactie, foto's, video's kan delen...

Afspraak op www.mountain-days.org en veel lenteschoonmaakplezier!
 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN