Bent u veilig?

De lawinepiep, prikstok en schep zijn onmisbaar voor winterwandelingen. Bent u voorbereid om veilig te kunnen genieten van de besneeuwde landschappen?U droomt misschien van het ontdekken van besneeuwde vlaktes zonder een enkel spoortje of van een wandeling net buiten de uitgezette routes. Dat kunt u echter niet onvoorbereid doen! Onder de sneeuw kunnen namelijk gletsjerspleten of obstakels verstopt zijn. Ik raad u aan met een kameraad of een berggids te vertrekken en natuurlijk de uitrusting mee te nemen waarmee u snel op een lawine kunt reageren.

De drie onmisbare voorwerpen zijn:

Lawinepiep (om slachtoffers van lawines mee te detecteren)
Prikstok
Schep

Met de lawinepiep kunt u een gebied afbakenen waar u naar het slachtoffer moet zoeken. Met de hedendaagse technologie gaat deze zoekfase vaak vrij snel. Maar u moet met de prikstok in de sneeuw prikken om te weten waar u precies moet graven. Dit is het moeilijkste: u moet snel graven om de ondergesneeuwde persoon snel vrij te maken.

U dient te allen tijde contact te zoeken met de hulpdiensten, want een persoon die vrijgemaakt is, is nog niet altijd buiten gevaar.

De verwondingen die worden veroorzaakt door een lawine zijn legio en erg gevaarlijk. Artsen moeten snel een diagnose kunnen stellen.

Terwijl u op de hulpdiensten wacht, moet u het slachtoffer van de sneeuw isoleren om te voorkomen dat hij of zij onderkoeld raakt. Verplaats de persoon alleen indien strikt noodzakelijk heel voorzichtig, geef het slachtoffer niets te drinken en laat hem of haar niet rechtop zitten. Indien het slachtoffer problemen heeft met het bewustzijn, legt u hem of haar in de stabiele zijligging. Let erop dat u het hoofd hierbij goed ondersteunt.

Als u weet dat u in gevaarlijk gebied bent, zorg dan voor een touw waarmee u zich aan elkaar vast kunt maken. Een ijshouweel kan ook handig zijn om u te verankeren in geval van een aardverschuiving of een val.

Let op: een lawinepiep gebruikt u niet zomaar. Uw kameraad of berggids zal u voor vertrek uitleggen hoe u hem moet gebruiken zodat u indien nodig snel en adequaat kunt handelen.

Ik raad u ook aan om de afstand tussen de wandelaars te respecteren zodat er niet te veel druk in een keer op de bovenste sneeuwlaag komt en een instorting kan worden voorkomen.

Voordat u vertrekt kunt u informatie inwinnen over de weersomstandigheden en het lawinerisico, onmisbare informatie in de bergen.

U weet het al: in de sneeuw en in de bergen is voorzichtigheid uiterst belangrijk en zolang u voorzichtig bent, zal uw ervaring adembenemend mooi zijn!
 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN