Checklist met onmisbare benodigdheden op de camping en op bivak

(10)

Hebt u een duwtje in de rug nodig, zodat u niets vergeet wanneer u uw bagage samenstelt? Dan hebben wij voor u de ideale oplossing: onze checklist met alle kampeerbenodigdheden! U zal merken dat uw uitrusting voor een bivak erg zal verschillen van diegene voor een camping en dat u zich beter goed kan informeren vooraleer u uw biezen pakt en op avontuur trekt.

Laat ons beginnen bij de camping, aangezien die meer flexibiliteit biedt op het vlak van uitrusting. Meestal hoeft u uw materiaal niet zo ver te dragen, zodat u zich gerust enkele extraatjes kan veroorloven met het oog op uw comfort.

Het volgende hebt u absoluut nodig op de camping:

- Tent: bij uw keuze dient u rekening te houden met het aantal personen die erin zullen slapen, de weersomstandigheden waaraan de tent blootgesteld zal worden en het gewenste opstelgemak. Indien het mogelijk is, kan u best opteren voor een tent met een aangename leefruimte bovenop de kamers, wat de gezelligheid ten goede komt. Indien u maar niet kan beslissen welke tent het meest geschikt is, verklaart Jean-Baptiste, verantwoordelijke tenten, hier (https://nl.quechua.be/hoe-kiest-u-perfecte-tent-a_205374) hoe u uw keuze kan maken in functie van uw behoeften en activiteiten.

- Slaapzak: in dit geval hoeft u geen voorkeur te geven aan een licht of bijzonder compact model. Voor een optimaal comfort en een zo groot mogelijke bewegingsvrijheid raden wij u een rechthoekige vorm aan. De meeste slaapzakken bieden eveneens de mogelijkheid om via hun ritssluiting aan een andere slaapzak gekoppeld te worden. Hou daarnaast rekening met de thermische isolatie, die een rechtstreekse impact heeft op de comforttemperatuur (d.i. de temperatuur waarbij u het niet koud en niet te warm hebt). Die temperatuur is afhankelijk van uw weerstand tegen de kou, uw uitrusting (met name een isolerende matras), uw kledij en de weersomstandigheden (vocht, wind, kou...).

 

- Matras: de keuze van de matras is erg belangrijk, aangezien een goede matras garant staat voor een goede nachtrust. Er dienen drie criteria in aanmerking genomen te worden voor een goede nachtrust op de camping, namelijk (in volgorde van belangrijkheid): het comfort, het praktische aspect en het gewicht / de compactheid. Het comfort wordt bepaald door de dikte, de afmetingen en het materiaal. Hoe vlakker uw matras is, hoe comfortabeler u zal liggen. Het praktische aspect heeft betrekking op de installatie, de opberging en het transport. Er bestaan matrassen die opgeblazen moeten worden met een externe pomp, die zichzelf opblazen of die over een geïntegreerde pomp beschikken. In dat laatste geval hebt u slechts 2 minuten nodig om de matras te installeren en het duurt vrijwel even lang om ze terug te laten leeglopen. Wat het gewicht en de compactheid betreft, werd de verhouding gewicht/volume in het leven geroepen: hoe lager het gewicht ligt ten opzichte van het volume, hoe lichter en compacter uw matras zal zijn.

Het comfort blijft tot slot een erg subjectief criterium. In de winkel kunt u ongetwijfeld de matrassen testen en zo zelf ondervinden welk type voor u het meest geschikt is. Het is perfect mogelijk dat sommige mensen eerder de voorkeur geven aan een veldbed.

- Verlichting: denk er tijdens uw voorbereidingen zeker aan een lantaarn en andere herlaadbare lampen mee te nemen. Wij raden u aan twee types verlichting te voorzien: enerzijds verlichting die op de camping blijft en op de grond of op de tafel geplaatst wordt of omhoog gehangen wordt, en anderzijds mobiele verlichting, zoals de Clic van Quechua, voor al uw nachtelijke verplaatsingen. Handige criteria waarop u uw keuze kan baseren: de autonomie, de lichtsterkte en de voeding (type batterij).

- Kookset: er is niets zo fijn als een heerlijke maaltijd samen met uw familie of vrienden! Er bestaan grote kooksets, die verschillende kookpannen en een braadpan bevatten, waarmee maaltijden bereid kunnen worden voor 6 tot 8 personen. Wat uw borden, bestek, glazen, kommen en bewaardozen betreft, raden wij u aan de voorkeur te geven aan plastic, zodat ze niet snel kunnen breken. Vergeet zeker geen gasstel om warme maaltijden te bereiden, noch een waterkoker voor de liefhebbers van thee of koffie.

Wanneer u dat tikkeltje extra comfort wenst op uw vakantie, kunt u overwegen om het volgende mee te nemen:

- Meubilair: op het vlak van tafels, stoelen... hebt u een ruime keuze in functie van uw behoeften en uw budget. Een hoge of lage tafel, van 4 tot 8 personen, stoelen met of zonder armleuning, krukjes, leunstoelen en ligstoelen bestaan allemaal in een opvouwbare versie, specifiek ontworpen voor de camping. Indien u tijdens het transport over voldoende ruimte beschikt, kunt u zelfs keuken- of opbergmeubilair meenemen.
Een 2 Seconds-kleedhokje kan eveneens erg handig zijn om van outfit te wisselen of zich te douchen en neemt bovendien weinig plaats in.

- Koelbox: er bestaan twee varianten om uw drank en voeding koel te bewaren: de harde en de soepele koelbox. Wanneer u de koelbox vooral wenst te gebruiken tijdens lange wandelingen, hebt u een soepel rugzakmodel nodig. Wanneer de koelbox daarentegen op de camping blijft of enkel meegenomen wordt op een picknick, raden wij u een harde of zelfopblazende koelbox aan. Dit laatste model, zoals de Arpenaz 26 Compact Fresh, werd recent ontwikkeld door onze teams en zal uw zomer revolutionair veranderen. De zelfopblazende koelbox werd getest door een onafhankelijk laboratorium en blijkt 60% doeltreffender te zijn dan een klassieke harde koelbox en 40% doeltreffender dan een elektrische koelbox. Uw voeding en drank zal met andere woorden uren langer fris blijven dan in een andere koelbox. Naast de keuze van het model dient u eveneens aandacht te hebben voor de afmetingen van uw koelbox. Wanneer de koelbox gevuld is, mag hij namelijk niet te veel lege ruimtes bevatten om het verlies van kou te vermijden.

Om uw leven te vereenvoudigen, zult u het zich tot slot niet beklagen om de volgende zaken mee te nemen (als u nog een beetje plaats hebt tenminste): kaartspel, EHBO-kit, wasknijpers en waslijn, keukenrol, vuilzakken, schaar, aansteker, blikopener en flesopener, kruiden, toiletpapier, douchegerief, borstel en vuilblik, verlengsnoeren, stekkerdozen, muggennet of citronellakaars en opvouwbare bak of kuip, spons en afwasmiddel om de afwas te doen.

Laten we nu eens bekijken wat u absoluut nodig hebt op bivak. Hier is één gouden regel van toepassing: geef de voorkeur aan lichte en compacte producten die in een rugzak gestopt kunnen worden.

> Tent: wat de tent betreft, gelden dezelfde criteria als diegene voor de camping, maar in dit geval hebt u wel andere behoeften. Voor een lichte en compacte tent kunt u uw heil zoeken in de modellen die specifiek voor het bivak ontworpen zijn. Wanneer u iets meer comfort wenst, raden wij u aan rekening te houden met de hoogte van de kamer, aangezien die eveneens dienst zal doen als leefruimte. Jean-Baptiste, onze verantwoordelijke tenten, effent uw pad en zal u bijstaan in uw keuze van de meest geschikte tent. (https://nl.quechua.be/hoe-kiest-u-perfecte-tent-a_205374)

> Slaapzak: er dient prioriteit gegeven te worden aan een lichte en compacte slaapzak, zodat die niet de volledige ruimte in uw rugzak inneemt.
Slaapzakken voor het bivak zijn voorzien van een kap, die uw hoofd optimaal beschermt tegen de kou. Een mummieslaapzak sluit beter aan op uw lichaam, waardoor er minder ruimte verwarmd moet worden dan in een rechthoekige slaapzak en waardoor hij lichter is. Wanneer u van plan bent in een omgeving te slapen waar de temperaturen het nulpunt benaderen, raden wij u aan een voering van veren te kiezen, die het voordeel biedt zeer compact en zeer warm te zijn. Net zoals bij de slaapzakken voor de camping dient u er rekening mee te houden dat de aangegeven comforttemperatuur van de slaapzakken subjectief is en zal variëren in functie van de persoon en de weersomstandigheden.

> Matras: de matras is onlosmakelijk verbonden met de slaapzak en bestemd om isolatie te bieden tegen de kou en een vochtige bodem. Ze zorgt voor een comfortabele nachtrust en een uitstekende recuperatie na een vermoeiende dag. U hebt de keuze tussen een slaapmatje, die trekkers vaak opgerold bovenop hun rugzak meedragen, een luchtmatras en een zelfopblazende matras. Een slaapmatje is erg licht en stevig, maar niet echt compact. Een luchtmatras of zelfopblazende matras kan daarentegen eenvoudiger opgeborgen worden in een rugzak en biedt bovendien meer comfort, maar weegt ook iets meer en kan soms fragiel zijn. 

> Kookset: wat het keukengerei betreft, raden wij aan om uitsluitend het hoogstnoodzakelijke mee te nemen om de ingenomen ruimte en het gewicht te beperken. De kooksets zijn in dat opzicht ideaal. Ze zijn zeer compact en bevatten verschillende benodigdheden: kookpan, bord (dat eveneens dienst kan doen als braadpan), vork, lepel en glas. Ze zijn vervaardigd van aluminium, wat een dubbel voordeel biedt: ze zijn licht en kunnen zowel op een gasstel als rechtstreeks boven een vlam gebruikt worden. Bepaalde kooksets zijn voorzien van een warmteverspreider. Die bevindt zich aan de onderkant van het product en zorgt voor een betere overdracht van de warmte, verhoogt het rendement en beperkt de opwarmingsduur.

> Verlichting: u hebt op bivak, nog meer dan op de camping, absoluut nood aan verlichting die weinig plaats inneemt. Daarvoor werden er multifunctionele lampen ontwikkeld, zoals de trekkerslamp Clic van Quechua. Die kan als hoofdlamp gebruikt worden om de weg te verlichten, maar ze kan eveneens aan de binnenzijde van uw tent, op uw kledij of aan uw rugzak bevestigd worden. Afhankelijk van het model beschikken dergelijke lampen soms over meer dan 10u autonomie.

> Hydratatie: kies voor een waterzak, zodat u uw wandeling niet hoeft te onderbreken om te drinken, of voor een veldfles, maar onderschat in geen geval de behoefte aan water!

Andere meerwaarden voor uw uitrusting: een reddingsdeken, een aansteker, een kompas, een kaart, een EHBO-kit, een warm kledingstuk en graanrepen.

Nu u weet wat u absoluut niet mag vergeten op bivak, stelt zich ongetwijfeld het probleem om alles in uw rugzak te krijgen. Om ook die last van uw schouders te nemen, tonen wij u hoe u uw materiaal op een optimale manier kunt opbergen.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN