Condensvorming in de tent

(1)Condensvorming is een natuurlijk fenomeen. De vochtigheid van de lucht condenseert en vormt op de binnenkant van het doek van de kamer een condenslaag zodra de stof van de wand kouder is dan de binnenkant van de tent.

Bepaalde factoren zorgen voor condensvorming:

-als de warme lucht, opgeslagen gedurende de dag, er 's avonds nog zit terwijl de buitentemperatuur is gezakt; > oplossing: de tent ventileren

-als het de hele dag geregend heeft en de lucht en de grond zeer vochtig zijn;

-als u water in de tent opwarmt: de warmte en het stoom die vrijkomen verergeren  het fenomeen;

-de vochtigheid die vrijkomt bij de ademhaling;

-de warmte van het lichaam;

-de directe blootstelling van de tent aan de onbewolkte lucht.

Advies voor het verminderen van condensvorming aan de binnenkant van de tent:

-let er bij het opzetten van de tent op dat het dubbele dak de wand van de kamer niet raakt;

-let goed op de spanning van de doeken. Niet te veel, niet te weinig. Het doel is het voorkomen van vouwen: de condens komt daar samen en zo worden waterdruppels gevormd.

-zorg dat de ventilatie van de tent openstaat, zelfs als het regent. Laat een flinke ruimte tussen de grond en het lagere deel van het dubbele dak zodat de lucht van beneden naar boven kan circuleren.

-Laat indien mogelijk de deur van de tent open zodat de tent goed ventileert. Vooral 's avonds, als de temperatuur zakt;

-zet uw tent in de schaduw op zodat hij nooit direct blootgesteld wordt aan de hemel (als het onbewolkt is, weerkaatst de oppervlakte van het dubbele dak het licht en verliest zo aan warmte. Het resultaat: het dubbele dak wordt kouder dan de buitenlucht en de lucht binnen in de tent.

Condensvorming betekent in geen geval dat de tent waterdichtheid verliest.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN