De rugzak goed inpakken voordat u vertrekt, een hele kunst!U heeft alle spullen die u nodig heeft voor de trektocht bij elkaar gelegd. Maar op het moment dat u de rugzak gaat inpakken, vraagt u zich af wat u het eerst moet inpakken? En hoe zorgt u ervoor dat u de ruimte zo efficiënt mogelijk gebruikt? We helpen u op weg met tips en illustraties.

Ervaren wandelaars weten dat het goed inpakken van een rugzak geen sinecure is. Gaat u meerdere dagen op pad, dan raden we u aan een rugzak van minimaal 40 of 50 liter te gebruiken.


Nadat u uw materiaal zorgvuldig heeft geselecteerd, breekt het moment aan dat u de rugzak zo optimaal mogelijk moet indelen. Een ding is hier van essentieel belang: zorg qua belading voor een juiste balans tussen voor/achter en links/rechts. Indien uw rugzak overhelt naar een kant, forceert u uw lichaam en zult u sneller moe worden van het voortdurend herstellen van dit evenwicht. Bovendien loopt u de kans om te vallen bij het klimmen en afdalen. Pak de rugzak zo compact mogelijk in om getik of plotselinge verschuivingen te voorkomen. Door een plotselinge gewichtsverplaatsing kunt u ten val komen.

Wat is de optimale belading? Plaats zware elementen in het midden van de rugzak, dicht bij uw rug. Plaats middelzware onderdelen onderin en aan de zijkant en leg de lichtere elementen bovenin.

Onderin: plaats uw slaapspullen (slaapzak, matras) en uw extra kleding onderin de rugzak. Plaats uw waterzak langs de rugzijde. Uw extra schoenen kunnen in het onderste vak van de rugzak.

In het midden: stop uw tent in het midden van de rugzak (verticaal), en plaats hier ook uw kooktoestel, uw pannetje en uw eten. Dit dient u allemaal dicht bij de ruggengraat te plaatsen.Heeft u niet genoeg plek voor de tent, of is de tent zeer licht, dan kunt u deze ook vastmaken onderaan de rugzak met behulp van de buitenste haakjes.

Bovenop uw rugzak: plaats hier uw fleecetrui, uw regenjas en uw eerste hulpset binnen handbereik. Uw matje kunt u onder de klep stoppen of met behulp van de haakjes aan de buitenkant bevestigen, onderaan uw rugzak.

In de verschillende zakjes van de rugzak: zonnebrandcrème, kaarten, kompas en zonnebril. In de riem om uw middel kunt u een granenreep of een fotocamera stoppen. Uw uitschuifbare stokken bergt u verticaal aan de buitenkant van uw rugzak op.

Gaat u met een groep op pad? Dan is het een goed idee om gezamenlijke spullen te verdelen.

Nu is het tijd voor de laatste stap: stel uw rugzak op de juiste wijze af op uw lichaam. Voordat u de rugzak aandoet, stelt u eerste de hoogte van de rugzijde in. Hang nu de rugzak op uw schouders en pas eerst de riem om uw middel aan. Vervolgens stelt u de schouderbanden in en trekt u de herstelbanden aan.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN