De skatingtechniek

(1)

Met de skatingtechniek kom je snel vooruit op langlaufski's. Amélie, monitrice langlaufen en afdelingsverantwoordelijke in de winkel van Quechua in Domancy, legt je uit hoe je die beweging zo goed mogelijk uitvoert.

> Amélie, wat is precies het basisprincipe van de skatingtechniek ?

Om te beginnen geef ik jullie de technische definitie van de skatingtechniek volgens 'Mémento du ski français': "opeenvolgende zijwaartse duwbewegingen met de benen en de ski's in de tegenovergestelde richting, versterkt door afwisselende of gelijktijdige stuwbewegingen van de armen."

Voor een perfecte skatingbeweging is het belangrijk om de verschillende technieken onder de knie te krijgen:

- skatingbeweging 1e fase: elke duwbeweging van het been wordt versterkt door een gelijktijdige stuwkracht met de armen op de wandelstokken;

- skatingbeweging 2e fase: na twee duwbewegingen van het been volgt een gelijktijdige stuwkracht met de armen op de wandelstokken;

- gecombineerde skatingbeweging: dezelfde beweging als bij de 2e fase, maar dan met een kleine vertraging tussen de duwbeweging met de armen en die met de benen;

- afwisselende skatingbeweging: de armen worden niet gelijktijdig maar afwisselend bewogen (de stok komt neer vlak naast de ski die wordt voortgeduwd).
  
> Wanneer je de techniek beet hebt, welke oefeningen kan je dan doen om nóg beter te worden ?

Wanneer je een goede basistechniek hebt, moeten je je bewegingen leren aanpassen aan het terrein. Zo gaat het langlaufen gemakkelijker en heb je er des te meer plezier in. De beweging van de benen blijft praktisch dezelfde, maar de armbewegingen en het tempo zorgen voor het verschil in techniek.

Voorbeeld bij de afwisselende skatingbeweging: we trainen dit op een steile helling, om de V-techniek (klimmen met schaarbeweging) te leren, doen er beetje bij beetje glijdende fases bij en proberen dit aan te houden naarmate de helling steiler en steiler wordt. De verplaatsing van je lichaamsgewicht wordt bevorderd door een afwisselende armbeweging.

> Hoe pak je de overgangen aan bij een steile beklimming (knieën buigen, zwaartepunt verlagen...) ?

Bij een steile helling doe je best ofwel de skatingbeweging in 2e fase, ofwel de afwisselende skatingbeweging wanneer je te moe bent of de beklimming enorm steil is.

Welke skatingtechniek je ook gebruikt, het belangrijkste is dat je de benen correct buigt en de ski's zo plat mogelijk neerzet, om zo goed mogelijk te kunnen glijden. Ook de armen hebben hun functie, want ze trekken je verder en verlichten het werk van je onderlichaam. Je blik is recht naar voren gericht zodat het bovenlichaam mooi rechtop blijft.
  
> Welke tips kun je tot slot nog geven om onze skatingtechniek te verbeteren ?

Leg de stokken aan de kant en train de benen. Je niveau heeft weinig belang. Met stokken kan je kleine foutjes namelijk vaak goed verdoezelen. Zonder de stokken kan je beter zien of je de ski's goed plat zet, en of het lichaamsgewicht goed verdeeld wordt van het ene been op het andere, om zo het evenwichtsgevoel en het glijden te verbeteren.

Bij het glijden wordt de armbeweging nagebootst, wat overeenkomt met de beweging die je moet lerenZo trainen we de coördinatie. Het is altijd belangrijk om het juiste terrein te kiezen om je techniek te verbeteren, de tijd te nemen om bij elke beweging in de juiste houding te staan, en te oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Met wat doorzettingsvermogen en geduld kom je er vast en zeker !

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN