De sleutels tot een geslaagde bivak

(1)De voorbereiding voor uw bivak begint ver voordat u uw tentje opzet in de vrije natuur! Deze gids leidt u stap-voor-stap door de verschillende voorbereidingen, zoals de keuze van uw materiaal en het vooraf inwinnen van de juiste informatie. Zo overnacht u binnenkort op een veilige en prettige manier onder de sterrenhemel.

Slapen in de bergen is een prachtige ervaring. Om er zeker van te zijn dat uw overnachtingen in de vrije natuur zo prettig mogelijk verlopen, leggen we u graag uit welke stappen u dient te nemen voor een geslaagde bivak!


Wie op bivak gaat, stelt veiligheid voorop

Net als bij kamperen gelden er voor een bivak veiligheidsmaatregelen. Ook is er sprake van wet- en regelgeving die men dient te respecteren. We raden u aan om enkele dagen voor vertrek het volgende te doen:

Raadpleeg de weersvoorspellingen voor de plaats waar u gaat bivakkeren.

Informeer naar de ter plaatse geldende regelgeving: wild kamperen is gebonden aan strikte regels. U kunt uw tent niet op een willekeurige plek neerzetten.

Controleer uw uitrusting: heeft u uw tent al enige tijd niet gebruikt? Dan is het aan te bevelen de tent vooraf een keer op te zetten zodat u het opzetten weer een keer heeft geoefend. Bovendien kunt u de tent dan controleren op eventuele mankementen. Tentharingen, tentstokken, reparatieset, kookgerei en matje: alles dient aan een grondige inspectie te worden onderworpen.

Keuze van de juiste plek: een essentiële stap

Bij het bivakkeren is het belangrijk een goede plek te kiezen om maximaal te kunnen genieten van het buitenleven. De gouden regel? Kies eerst voor veiligheid, en pas daarna voor het mooie landschap. U bent hier tenslotte om te slapen!

Bij het kiezen van de juiste plaats is het volgende van belang:

kies voor een neutraal gebied, uit de buurt van landbouwgrond (kans op landbouwmachines bij zonsopgang, beschadiging van zaaigoed) en niet dichtbij een opvangplaats voor dieren (mest, teken, etc.). zet de tent niet in de buurt van een rivier (opstijgend vocht, insecten).

kies voor een vlak terrein, zodat u 's nachts niet wegglijdt. Dat ligt prettiger en u voorkomt dat u last krijgt van eventuele waterplassen die zich tijdens een regenbui kunnen vormen. Verwijder eventuele steentjes en stokken onder het slaapgedeelte.

zorg ervoor dat u beschut bent tegen de wind: voorkom schade door hevige windvlagen of door een storm die 's nachts kan opsteken. Om die reden is het af te raden om uw tent tegenover de berg te installeren. Zo voorkomt u dat hevige opstijgende rukwinden uw tentdoek teisteren. Een veel voorkomende fout die mensen maken, is dat ze geen rekening houden met de valwind. Deze wind komt van de bergtop en zorgt voor een massa koude lucht over de helling. Onder invloed van de zwaartekracht kan deze wind uitschieters met een hoge snelheid bereiken.

Onze tips voor een comfortabele outdoor overnachting:
 
kleine details kunnen een groot verschil maken in de bergen! Hierbij enkele praktische tips waarvan het nut al vele malen in de praktijk bewezen is.

Zorg dat iedereen over een lamp kan beschikken, zodat iedereen zich veilig kan verplaatsen

Zorg voor een extra fles water. Die zult u gebruiken om de smeulende kooltjes van uw vuurtje te doven zodra u gaat slapen.

Bescherm uzelf tegen de nachtelijke koude, ook in de zomer. Een goede matras en slaapzak zijn onontbeerlijk (bijvoorbeeld een 'sarcofaagvormige' slaapzak, die het lichaam goed omhult). We raden u aan om in de winter een isolerend schuimmatrasje onder uw opblaasbare luchtbed te leggen

Bescherm uzelf tegen het vocht in de vroege ochtend, zeker wanneer u in de openlucht slaapt. Voorkom ongemak door vocht dankzij een ademende en waterdichte hoes over uw slaapzak. Voor nog meer comfort kunt u ook nog een hoeslaken gebruiken voor uw slaapzak.

Probeer te voorkomen dat u dieren uit de omgeving aantrekt en bewaar maaltijdresten niet in de buurt van uw tent. Voor een rustige nacht maakt u uw kookgerei goed schoon en bergt u het veilig op.

's Ochtends starten met een warme kop koffie? Stop uw gaspatroon 's nachts dan in uw slaapzak. Nu weet u zeker dat deze de volgende dag niet bevroren is.

Zo ontwaakt u 's ochtends fris na een herstellende nachtrust. Klaar voor een nieuwe wandeling!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN