De trailschoenen vinden die u nodig hebtDe schoen is de eerste bondgenoot van de trailrunner. Deze gaat mee op alle wegtypes, doorheen de bergen en langs de bergpaden. De trailrunner dient vertrouwen te hebben in zijn schoenen en de geschikte schoen is voor iedereen anders.

Guillaume le normand, lid van het trailteam van Quechua werkt actief mee aan het ontwerpen van de trailschoenen van Quechua. Hij geeft u nu enkele hypotheses waarin u zichzelf dient te herkennen om u te oriënteren naar de schoen die u nodig hebt!

Er worden heel wat uren gelopen bij trailrunning en de prijs-kwaliteitverhouding is essentieel en ik denk dat de productingenieurs van Quechua zo te werk gaan dat deze geschikt zijn voor zoveel mogelijk mensen.

Eerst en vooral raad ik u bij trailrunning aan uw schoenen een maat groter te kiezen dan uw normale schoenmaat. Dit zal pijn aan de tenen beperken bij het afdalen. Uw voeten dienen goed omhuld te worden binnen de schoen, opdat er zo weinig mogelijk vrije ruimte of beweging mogelijk zou zijn in de schoen, welke zou kunnen leiden tot verhitting of ongemak tijdens het steunen.

Om pijn aan de voeten te voorkomen is ook de keuze van sokken essentieel, ik zou zelfs zeggen dat ze deel uitmaken van het gebruik van de schoen. Let op verschillende harde punten die veroorzaakt worden door de plaats van de veter of door bepaalde naden. Bovendien is het goed de straktrekking te testen en bij te stellen, zodat het niet hinderlijk of pijnlijk is.

Vervolgens is het voor de keuze van schoentype moeilijk richtlijnen te geven. Dit hangt af van vele criteria die geanalyseerd moeten worden alvorens schoenen te kiezen.

Op welk type terrein loopt u het meeste: stenen, zand, modder, houtgewas, gladde ondergronden... ? Hoeveel weegt u? Welke afstand loopt u meestal? Hoe steunt u en hoe wikkelt u af?

Indien de slijtage van de zool zich aan de binnenkant bevindt, bent u een overpronator, wanneer de slijtage van de zool zich aan de buitenkant bevindt, bent u pronator en wanneer de slijtage zich in het midden bevindt heeft u een neutrale of universele afwikkeling. U kunt ook een podoloog raadplegen, die u zolen zal geven die aangepast zijn aan uw afwikkeling om in uw schoenen te leggen.

Bovendien heeft niet iedereen dezelfde prioriteiten. Wat voor mij essentieel is, is het comfort aan de voet en het behoud om vol vertrouwen te zijn wat mijn schoenen betreft. Ik denk dat het ook belangrijk is de voet binnen de mate van het mogelijke te laten wennen aan het variëren van schoenen. Ik gebruik tot slot dezelfde schoenen voor trails over korte of middellange afstanden. Ik verkies daarentegen van schoenen en sokken te wisselen tijdens een lange wedstrijd.

U kunt uiteraard ook een paar trainingsschoenen en een paar wedstrijdschoenen hebben (die u voor de wedstrijden uiteraard al ingestapt hebt). Voor mijn trainingen en korte trails draag ik eerder de MT 300 van bij Quechua maar over het ganse seizoen gekeken loop ik meer met de MT 500. Ik moet echter toegeven dat ik het geluk heb voeten te hebben die zich aanpassen aan vele schoenen.

Maar nogmaals het is een persoonlijke keuze en iedereen dient de zijne te maken. Het is ook belangrijk zich bewust te zijn van de impact van schoenen op de gezondheid en op de algemene toestand van de gewrichten. Ga niet over uw grenzen en beperk de pijn! We hebben niet allemaal hetzelfde lichaam en dezelfde voorbereiding om wat we het laten ondergaan te dragen!

Men heeft het vaak over de grip van schoenen. Vandaag hebben alle goede trailschoenen een correcte grip op alle ondergronden. Volgens mij is het een subjectief criterium omdat twee mensen met dezelfde schoenen niet per se op dezelfde manier grip hebben op de ondergrond. Dit hangt eerder af van de techniek, van de plaatsing van de steun en de verbinding tussen de ogen en de hersenen. De moeilijkheid is vooraf te weten waar men zijn voet moet plaatsen en de afwikkeling en steun op het terrein aan te passen.

Mijn laatste tip is: probeer verschillende schoentypes, kijk welk criterium het belangrijkste voor u is: lichtheid, behoud, grip,... En het kiezen van een schoen dat is in de eerste plaats zichzelf kennen en weten wat men ermee wilt doen! Uw voeten en schoenen dienen een geheel te vormen! Wanneer het aanvoelt alsof u sokken aan hebt, bent u goed op weg een goede aankoop te doen!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN