De wandelstokken goed gebruiken en afstellen voor meer plezier tijdens het wandelen

(14)

Eenmaal u ze gewend bent, zult u uw wandelstokken niet meer kunnen missen. Om er maximaal van te kunnen genieten, geeft Quechua u tips!
 

Wist u dat wandelstokken de impact van de rugzak met 25% verkleinen alsook de druk op de gewrichten en in het bijzonder de knieën tijdens het wandelen doen afnemen? Ze worden ook gebruikt om het evenwicht te bewaren en de kans om uit te glijden, de voornaamste oorzaak van ongevallen tijdens deze activiteit, te verkleinen. Ook al lijkt het in het begin complex, hinderlijk en onnatuurlijk om te wandelen met stokken, u zult zien dat wanneer u ze gewend bent en goed gebruikt, u ze niet meer kunt missen. Om u te helpen bij uw eerste passen, vertellen we u hier hoe u uw stokken kunt afstellen en gebruiken. Daarenboven en indien u zich afvraagt wat de talrijke voordelen van de stokken zijn, raden wij u aan dit artikel te lezen: Waarom wandelen met stokken.

>> Hoe stel ik mijn stokken af?

In tegenstelling tot bij skistokken, worden de wandelstokken versteld met een systeem van schroeven of klemmen. De klem wordt een extern afstelsysteem genoemd omdat deze zich aan de buitenkant van uw stok bevindt. Het voordeel is dat deze makkelijk en snel bediend kan worden en dat deze het erg eenvoudig mogelijk maakt te kijken of uw stok goed vast zit. Het vastschroeven is een intern afstelsysteem, dat een beetje moeilijker uit te voeren maar een beetje lichter is.
Controleer voor u vertrekt steeds of uw stokken goed vastgeklemd of aangedraaid werden. Wat de stokken met schroeven betreft: deze dienen stevig aangedraaid te worden, maar niet overmatig. Gebruik bijvoorbeeld geen gereedschap op ze vast te zetten, want u loopt het risico ze later niet meer te kunnen verstellen. Let er ook op de 'stop line' van de stokken niet te overschrijden, zoniet kunnen ze breken tijdens het gebruik.

Wat de regeling zelf betreft, dient u, zoals uitgelegd in de video, de voorarm met de stok recht te houden ten opzichte van uw lichaam. Kleine aanpassingen zijn nodig in functie van het terrein waarop uw stapt. We leggen u dit uit in de volgende paragraaf!

VIDEO: https://bit.ly/1CUBZAX

>> Hoe gebruik ik mijn stokken?

Wanneer u op een vlakke ondergrond wandelt, heeft u twee mogelijkheden:
- u kunt de stokken gebruiken om zich een ritme te geven, door op alternerende wijze te stappen, dat wil zeggen door uw linkerbeen gelijktijdig met uw rechterbeen naar voor te brengen en omgekeerd.
- u gebruikt uw wandelstokken niet een steekt ze in uw rugzak of gebruikt de bevestigingen aan de buitenkant die hiertoe voorzien zijn.

Bij het dalen zijn de stokken er om u tegen te houden. U kunt op alternerende wijze stappen, zoals bij een vlakke ondergrond, of u kunt de 2 stokken tegelijkertijd naar voor brengen en voor u zetten zonder uw voeten te hinderen. We raden deze laatste oplossing aan, in het bijzonder wanneer het een zeer steile helling betreft. Denk er in elk geval aan uw stokken bij het dalen voor uw comfort ongeveer 5 cm langer te maken.

Bij het klimmen raden we u dan weer aan uw stokken ongeveer 5 cm korter te maken, afhankelijk van de hellingsgraad van de helling En om te stappen plaatst u ofwel de beide stokken voor u en steunt u erop om zichzelf naar boven te trekken, of u stapt op alternerende wijze.

Onze extra tip? Door uw romp recht te houden kunt u de inspanning tussen armen en benen in evenwicht houden maar kunt u ook de borstholte goed openzetten. Uw ademhaling en uw stapritme zullen er wel bij varen.

>> Waarvoor dienen de snoeren en hoe breng ik ze aan?

De snoeren geven u eerst en vooral een betere steun wanneer u op de stok leunt tijdens het wandelen, vooral bij het klimmen. Bovendien verminderen ze de vermoeidheid en verlichten ze uw hand. Wanneer u ze niet gebruikt, zult u het handvat van uw stok steviger moeten vastnemen en dus sneller moe worden.
Voor een goed gebruik raden we u aan uw hand langs onder door het snoer te steken, en de bovenkant van de lus tussen uw duim en wijsvinger te steken en uw hand in een vuist te sluiten, zoals getoond wordt in de bovenstaande video.

Bij het dalen is het wenselijk het snoer te verwijderen. Wanneer u ondanks uw stokken toch zou vallen,
stelt het feit geen snoeren te hebben u snel in staat u zich van hen te ontdoen en er niet over te struikelen.

>> Moet ik met 1 of met 2 stokken wandelen?

Voor een korte wandeling op een vlakke ondergrond kunt u slechts één stok gebruiken, denk eraan regelmatig van hand te verwisselen. Voor een gebruik bij lange wandelingen daarentegen raden we u ten zeerste aan te wandelen met twee stokken, in het bijzonder voor het evenwicht, de stabiliteit en de impact op de spieren.

Dan rest er ons enkel nog u fijne wandelingen toe te wensen. En wanneer u twijfelt wanneer u de grote keuze aan wandelstokken ziet, denk er dan aan ons artikel 'Hoe kies ik de juiste wandelstokken' te raadplegen.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN