Een bivak installeren

(6)Onder de blote hemel of in een bivaktent slapen kan eenvoudig lijken, toch bestaan er basisregels die u moet kennen om ten volle van een nacht in de vrije natuur te genieten. De bergbegeleiders zullen u leren hoe u een bivak moet installeren.

Een bivak is niet per se het slot van een lange, technische en sportieve wandeldag! Door u 3 of 4 uur stappen te verwijderen van een wegtoegang, of een halve dag kunt u reeds ondergedompeld worden in de bergen. Hierdoor wordt de optie van een 'bivak' toegankelijk voor gezinnen met kinderen.

De volgende dag na het ontbijt zal de terugweg iedereen naar het vertrekpunt leiden. Dankzij deze formule hoeft u het gewicht van twee middagmalen niet mee te slepen

>Kies de bivaksite

Een ideale bivaksite wordt gekenmerkt door enkele eenvoudige criteria:

- het is belangrijk een punt met stromend water in de buurt te hebben. Hierdoor hoeft u zich niet te laden met drinkwater en om het bergwater drinkbaar te maken volstaan enkele zuiverende tabletten;

- Een vlakke en droge zone, zoveel mogelijk beschut tegen de wit (ruim onder een bergkam of bergpas, indien mogelijk tegen een rotswand). Een vlakte is een relatief begrip, een zeer lichte helling van 2 of 3% is interessant om eventueel regenwater af te voeren en vooral om het hoofd lichtjes hoger te hebben dan de voeten;

- Een mooie ligging naar het westen of het oosten. Dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur: geeft u de voorkeur aan de ondergaande zon om te genieten van dit mooie licht op het moment van het avondeten of geeft u de voorkeur aan de opkomende zon voor de evidente reden van de temperatuur 's ochtends! Indien u kiest voor de optie 'opkomende zon' is het logisch de ingang van uw tent naar het oosten te richten.

Bivakeer daarentegen nooit:

- Op een bergkam en onmiddellijk eronder voor evidente redenen van het venturi-effect (versnelling van de wind door het feit van het reliëf) en omdat het een zone is waar de bliksem vaak inslaat. Dit is ook het geval onder een grote apart staande boom;

- In een veenmoeras (voormalig ijsmeer gevuld met sedimenten) want deze platen omvatten niet alleen fragiel wildleven, ze zijn zeker ook zacht en over het algemeen erg vochtig. Uw afdruk op de grond zal u de volgende ochtend het bewijs leveren!

- In de buurt van een kudde schapen of geiten in de slaapzone. Uw aanwezigheid zal hen ontregelen en u riskeert de herdershonden te mobiliseren!

>Het bos

De bivak in het bos of op een open plek in het bos is zeer aangenaam (de temperatuur van de luchtmassa in het bosmilieu ligt over het algemeen 1 tot 3° hoger) maar in een naaldwoud (spar, sparrenboom, alpenden, grove den) is de zuurheid van de bodem zeer gunstig voor mieren!

Het is belangrijk na te gaan of er zich binnen de 100 meter van uw bivak geen grote mierenhoop bevindt. In het bos is het dan weer mogelijk om uw rugzak op te hangen zodat deze niet toegankelijk is voor knaagdieren en andere dieren zoals vossen of wezels die maar wat graag van uw eten zouden smullen!

>De basisregels van het kamperen gelden voor de bivak

Indien een stortbuitje mogelijk of waarschijnlijk is, is het noodzakelijk een geul rond de tent te graven. U hoeft niet te diep te graven, 2 of 3 centimeter volstaan om het eventuele regenwater af te voeren.

Een kampvuurtje valt aan te raden, zowel voor de sfeer 's avonds als om knaagdiertjes op afstand te houden. Zelfs wanneer het vuur gedoofd is, zal de geur van het verbrande hout hen nog uren op afstand houden.
U dient het vuur echter te omringen met kleine steentjes en dient erg waakzaam te zijn voor een eventuele verspreiding van het vuur wanneer het gras droog is (oud wintergras bij bivaks in de lente of rijp gras bij bivaks in september of oktober).

Zelfs zonder de traditionele 'kampeerschop', met een afschrikkend gewicht van 2 of 3 kg, maakt eenvoudig tuingereedschap het mogelijk om zowel een regengeul als een kuiltje voor de 'behoefte' te graven!

Laat geen eten achter voor de dieren! Marmotten en hoefdieren zijn gek op brood, koekjes en taart maar kunnen deze niet verteren. Het gist dat in deze voedingsmiddelen zit, kan ernstige gevolgen hebben voor hun spijsverteringssysteem!

>De reglementering

De bivak is geen camping. Een gemeente kan bij gemeentelijk arrest verbieden om te kamperen op zijn grondgebied. Van zodra u zich in het gebergte bevindt, wordt het kamperen echter een bivak en wordt dit toegestaan op voorwaarde dat het geen twee opeenvolgende nachten op dezelfde plek bevindt. In de nationale parken is het verboden te bivakkeren behalve wanneer deze georganiseerd wordt op meer dan een uur wandelen van een berghut of van de grens van het park.

De bergbegeleiders zullen regelmatig wandelingen aanbieden waarbij het noodzakelijk is met hen te bivakkeren in het gebergte, zo kunt u nog meer leren voor u zelfstandig vertrekt voor een mooi avontuur in de bergen.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN