En als u nou eens een ludieke wandeling maakt?

(3)Nadat u in de winter hebt genoten van de sneeuw is het niet altijd even makkelijk om de kinderen mee te krijgen voor een wandeling.Bram, product manager kindertextiel en vader, geeft u tips voor een ontspannende wandeling voor groot en klein.Tijd voor een ludieke wandeling!

Deze wandeling is avontuurlijk, recreatief en leerzaam, midden in de natuur.Het is dus de ideale gezinsactiviteit in de frisse lucht!Door uw kinderen uit te leggen dat ze onderweg misschien een waterval, een meer, of bepaalde beestjes kunnen tegenkomen of een picknick kunnen houden, kunt u zelfs de meest terughoudende kinderen overtuigen. Tijdens de wandeling is het vervolgens aan u om te vertellen wat ze zien, anekdotes te vertellen om hun nieuwsgierigheid te wekken en te zorgen dat ze mee willen lopen.

Voor iedere leeftijdscategorie zijn er andere activiteiten:

- 3 tot 5 jaar: wandel in fases

Voor uw hele jonge kinderen is het belangrijk om de wandeling een doel te geven.Als ze merken dat ze een "missie" hebben, zullen ze meer zin krijgen om te wandelen.

De VVV is uw beste vriend, want de meesten beschikken over kaarten met makkelijke wandelroutes die het hele jaar door toegankelijk zijn.

Dankzij deze kaarten kunnen kinderen punten op de kaart vinden die ze tijdens hun wandeling terugvinden en zo stap voor stap verder gaan.Daarna is het aan u om ze te belonen bij ieder gevonden punt: kleine chocolaatjes, punten voor een groter cadeau, etc.

Als u geen makkelijke wandelroute in de buurt heeft, kunt u de bewegwijzering van de routes gebruiken.Tijdens deze activiteit leert het kind zich te oriënteren.Zo wordt het de gids van uw wandeling!

Op die leeftijd willen kinderen graag niet als de grote mensen doen. Daarom kunt u hen vragen of ze een klein rugzakje willen dragen, bijvoorbeeld met snacks erin.Wat de afstand betreft is een wandeling van 3 tot 6 kilometer met zeer weinig hoogteverschil voldoende om mee te beginnen en ze niet te ontmoedigen.

- Van 6 tot 8 jaar: ontdek en leer

Vraag aan uw kinderen of ze een wandeldagboek willen bijhouden, in de vorm van een kruidenboek. Dat is een ludieke manier om ze kennis te laten maken met de flora en hun omgeving. Om dit te doen kunt u ieder kind een klein schriftje geven waarin hij bloemetjes, blaadjes of zaadjes kan plakken.

Doe zelf een boek over planten in uw rugzak om te bepalen wat u op uw route kunt tegenkomen.

Tijdens een picknick of eenmaal thuis kunt u met het kind de naam van de gevonden soorten, de datum, de plaats en andere opmerkingen over de bloem en de leefomgeving opschrijvenTijdens de volgende wandelingen kunt u uw kinderen vragen om het schrift weer mee te nemen en het aan te vullen, zodat het een echt wandeldagboek wordt.

Net als voor de allerkleinsten is een route met weinig hoogteverschil belangrijk, met een afstand tussen de 7 en 12 km.

- Van 9 tot 12 jaar: fotowedstrijd en "tips en trucs"

Om de oudsten te motiveren is er niets zo handig als een fotowedstrijd.Aan de hand van de gekozen route geeft u uw kinderen een lijstje met elementen die tijdens de wandeling moeten worden gefotografeerd.Maak een "klassement" op tijdens de wandeling met een app of na de wandeling.Tijdens de wandeling kunt u de Quechua Tracking app gebruiken, waarmee u foto's kunt toevoegen en eventueel uw mooiste plaatjes in boekvorm kunt printen.De creativiteit van de kinderen komt goed tot zijn recht en daarnaast heeft u na de wandeling mooie herinneringen!

Een ander idee: de routes met "tips en trucs" van de natuur die de berggidsen voorstellen.De wandeling is een echt leermoment, met tips over planten, hoe je vuur maakt zonder lucifers, wat je moet doen als je het koud hebt, etc.Uw kinderen zullen de indruk krijgen dat ze echte Robinsons zijn en zullen u tijdens een volgende wandeling maar wat graag willen laten zien wat ze hebben geleerd.Laat de kinderen in dat geval de kaart beheren en laat u door hen leiden, terwijl u in de gaten houdt waar u heen gaat.

Ten slotte brengen kinderen op die leeftijd graag tijd met vrienden door.Waarom laat u een of twee vriendjes niet mee gaan?Uw kinderen zullen alleen maar gemotiveerder zijn.

De kinderen kunnen vanaf hun tiende ongeveer dezelfde afstand aan als volwassenen.Let er echter wel op dat u de inspanning niet onderschat, zodat de kinderen het niet moeilijk krijgen en zorg dat ze voldoende eten en drinken.

Als u desondanks een lichte ontmoediging bespeurt, kunnen graanrepen of gedroogde vruchten weer energie aan uw kinderen geven.Daarnaast kunt u ze aanmoedigen door te vertellen hoe ver ze al gelopen hebben, wat de aankomsttijd is en voor te stellen om regelmatig korte pauzes te houden.

Ten slotte dient u altijd een EHBO-pakket bij u te hebben voor als u lichte blessures heeft.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN