Goed stretchen

U vraagt zich vaak af of het beter is te stretchen voor of na een inspanning, hoe lang u een bepaalde houding dient aan te houden en of het normaal is dat dit een beetje pijn doet? Dan bent u nu op de juiste plek! Wij vertellen u de geheimen van een goede stretching.


Rekoefeningen of 'stretching' voor of na de inspanning hebben verschillende voordelen:

- Voor een sessie of wedstrijd (na een algemene en specifieke opwarming) stellen ze u in staat een beteren mobiliteit, een grotere gewrichts- en spieramplitude te verkrijgen en verzekeren ze u van een betere voorbereiding van de spier op de inspanning.

-Na een training of een wedstrijd verkrijgt u door te stretchen een betere overgang van de spierweefsels naar de rustpositie, een doeltreffende algemene recuperatie, een verbetering van de zuurstoftoevoer naar de spieren, een behoud van de mobiliteit van gewrichten en spier- en gewrichtsmobiliteit alsook een slaap van goede kwaliteit omdat het lichaam en de spiergroepen ontspannen zijn.

Welke bewegingen moet ik concreet doen voor welke spieren?

Er bestaan verschillende soorten rekoefeningen: de passieve en de dynamische. Verschillende rektijden, kort of lang. Maar ook verschillende methodes, waaronder het 'aanspannen, ontspannen, uitrekken'.

Na de opwarming kunt u de voorkeur geven aan 'aanspannen, ontspannen, uitrekken'. Zo trekt u een spier gedurende 6 seconden in, u laat ze 2 seconden ontspannen en daarna rekt u ze 6 seconden uit. De uitrekking voor een sessie mag niet langer duren dan 10 seconden.

Na een sessie of wedstrijd is een passieve stretching (de zwaartekracht volstaat) ban een 15 tot 30 seconden voldoende.

Wanneer ze goed uitgevoerd worden worden de weldaden van stretchoefeningen zowel op het vlak van prestatie als op het vlak van het beperken van de blessurerisico's duidelijk. Goede redenen om ze niet over te slaan! 
 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN