Hoe bereid ik me voor op een noordse skitocht?

U wilt skiën in een rustige omgeving, weg van de gebaande paden? Dan is Noords skiën echt iets voor u! U hoeft alleen nog maar even te ontdekken welke activiteit u het leukst vindt...


Vindt u het heerlijk om te genieten van de rustige natuur, terwijl u lekker op uw eigen tempo bezig bent? Dan is Noords skiën echt iets voor u! Deze sportieve activiteit doet niet onder voor zijn naaste broeder, het ‘alpineskiën'. Noords skiën is minder kostbaar en toegankelijker voor een breder publiek. U kunt heerlijk op de latten door het besneeuwde landschap glijden. Ieder doet het op zijn eigen niveau.

Noords skiën wordt beoefend op vlak of licht hellend terrein. Onder het Noords skiën vallen drie disciplines:

- Het klassieke langlaufen:

de langlaufer komt vooruit doordat hij de ski's een voor een naar voren brengt met een beweging die lijkt op lopen. De ski's blijven parallel aan elkaar en volgen de uitgezette sporen op de pistes.

Er zitten schubben onder de ski's waardoor men omhoog kan klimmen zonder terug te glijden. Deze sport is een ideale gezinsactiviteit, maar kan ook op een wat intensiever niveau gedaan worden.

- Skating:

de skater beweegt vooruit op de langlaufpistes met behulp van schaatsbewegingen. Liefhebbers van schaatsen op het ijs begrijpen direct waarom.

De skater beweegt over het gladde deel van de piste. Hij beweegt vooruit met zijn ski's in een V-vorm en verplaatst zijn lichaamsgewicht steeds van links naar rechts. Hiermee beweegt hij de ski's vooruit. De stokken helpen de skater bij de afzet.

Het is een sportievere activiteit dan het klassieke langlaufen. Skating kan op elk pad met aangedrukte sneeuw!

- Noordse skitochten:

deze discipline, die ook wel 'backcountry' wordt genoemd, wordt buiten de noordse skipistes beoefend op uitgestrekte vlaktes met maagdelijk witte sneeuw.

De ski's voor de noordse skitochten zijn wat breder, zodat ze wat meer stabiliteit bieden dan de ski's voor skating of langlaufen. Aan de onderkant zitten schubben om achteruitglijden te voorkomen, evenals een speciaal metalen randje. In tegenstelling tot bij toerskiën, zijn bij deze discipline geen stijgvellen nodig, aangezien noordse skitochten meestal uitgevoerd worden in gebieden met lichte heuvels.

U kunt de fysieke inspanning en activiteit aanpassen aan uw lichamelijke conditie en uw wensen. De pistes voor Noords skiën zijn ingedeeld op basis van kleuren, zodat u eenvoudig kunt kiezen: groen, blauw, rood en zwart.

Noords skiën is een complete sport die het evenwichtsgevoel, de coördinatie en de lenigheid ontwikkelt. Het is een sport die op elke leeftijd beoefend kan worden, maar voordat u alleen of met vrienden op de latten stapt, zouden we u willen adviseren om eerst bij een skischool langs te gaan om de basisbeginselen goed te leren. Zo kunt u straks uw techniek oefenen op de ski's, terwijl u geniet van de activiteit!

Zorg ervoor dat u voordat u vertrekt informatie heeft ingewonnen over de sneeuwomstandigheden en de toegankelijkheid van de pistes. Stop altijd een paar granenrepen in uw zakken en neem iets te drinken mee.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN