preparer-sa-randonner

Hoe bereid je een herfstwandeling voor?

Ongeacht het seizoen is het steeds erg belangrijk om je wandeling goed voor te bereiden zowel wat je uitrusting als je route betreft.

In de herfst is dit eens zo belangrijk, aangezien het weer snel kan omslaan. Zelfs wanneer het om een wandeling van een dag of een halve dag gaat, is een goede voorbereiding noodzakelijk: weersverwachtingen, keuze van de route en van je materiaal.

> Volg de weersverwachtingen nauwkeurig op tijdens je wandeling.

Vooraleer de bergen in te trekken, dien je aandachtig de weersvoorspellingen te bestuderen. Zeven zonnen bij de start van je wandeling kunnen even verder omslaan in natter weer. Houd rekening met de zonsop- en zonsondergang om een volledig beeld te krijgen van de basisgegevens die te maken hebben met de wisselvalligheden van het weer (regen, mist, wind enz.) en met de temperatuur.

Vanaf augustus worden de dagen korter en valt de duisternis sneller dan je denkt, het is dus essentieel een tocht te plannen waarbij je voor het vallen van de duisternis terug bent of toch rekening houdt met de duisternis.

> Kies de juiste route... voor jezelf!

Vertrouwen op tips van vrienden kan, maar bedenk even of die vrienden dezelfde fysieke conditie hebben als jij om te vermijden dat je in de problemen komt. Evalueer grondig de moeilijkheid van de tocht en bekijk de af te leggen afstand en het niveauverschil, de hoogte en de aanwezigheid van moeilijke stukken.Voorzie tegelijkertijd rustpauzes, schuilplaatsen, hutten enz. Waar je enkele uren of zelfs de nacht kunt doorbrengen indien nodig. Door deze stopplaatsen te voorzien op je tocht wordt de wandeling een pak aangenamer.

Niet zozeer de afstand, maar wel de hoogteverschillen maken een tocht vaak zwaarder.Een lange wandeling op vlak terrein is minder moeilijk dan een korte wandeling met een aanzienlijk hoogteverschil, weet dus dat de kortste weg niet steeds de makkelijkste is.

Je vindt er tal van nuttige informatie en belevingen, tips en ervaringen. Wanneer je van plan bent verschillende dagen te trekken en in schuilplaatsen of hutten te slapen, controleer dan vooraf of ze nog open zijn.Sommige van deze schuilplaatsen zijn bovendien vrij basic en vragen eens de zomer voorbij is een uitrusting zoals op bivak om de nacht goed door te komen, informeer dus steeds vooraf. Kies wanneer je met kinderen wandelt steeds voor een terrein dat niet te glibberig of te steil is.Denk bijvoorbeeld aan onderhout: je hebt minder last van de regen en je kan tegelijkertijd champignons plukken!

> Vertrek met een goede uitrusting

Vertrek nooit zonder minstens een kaart of kompas mee te nemen, vooral omdat de bewegwijzering in de herfst of de winter niet altijd in goede staat is en gemaskeerd kan worden door regen of mist.Neem ook zeker een IGN-kaart, stafkaart, gps of trackingsysteem via een smartphone mee.

Zorg er steeds voor dat je uitrusting aangepast is aan de weersverwachting en de plaats van de wandeling. Soms krijg je te maken met een vochtig terrein en regen.Kies dus voor schoenen met een gekartelde zool voor een betere grip. Zorg ook steeds voor ademende en warme kledij en iets om jezelf te bedekken bij gure weersomstandigheden.Een paar stokken kan handig zijn om je evenwicht te bewaren op een glibberige ondergrond, of om een drassig gebied te peilen.

Lees ons artikel over droog wandelen en vind er al onze tips voor de juiste uitrusting. Neem ook een lamp, een overlevingsdeken, water en graanrepen mee om onaangename verrassingen te vermijden.

En let er ook op dat wanneer je een pauze neemt, steeds je afval mee te nemen. Zo kunnen ook de volgende wandelaars genieten van de schoonheid van de streek en hebben de dieren geen last van vreemde voorwerpen die hun biotoop verstoren.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN