Hoe herstel je het waterafstotende vermogen van je jas?

(2)

Lijkt je trekkingjas minder waterdicht dan bij je eerste gebruik? Geen nood, we leggen je hier even uit hoe je jas zijn oorspronkelijke eigenschappen weer terugkrijgt!

Het waterafstotende of afparelende vermogen van een stof is de mate waarin ze water van zich af laat glijden, zonder het te absorberen. Zo slorpt je jas geen water op en blijft hij licht en ademend. Voor dat waterafstotende vermogen zorgt een coating op de buitenkant van de stof. Door herhaaldelijk gebruik en regelmatig wassen nemen de waterafstotende eigenschappen evenwel af.

Bram, onze productmanager voor de jassen, legt uit hoe je je jas moet wassen om zijn waterafstotende vermogen te herstellen en te verzekeren dat je altijd droog blijft!  

Stap 1: voor het wassen

Sluit alle ritsen en ritsflappen en haal de delen van de jas die niet gewassen mogen worden eruit. Vergeet ook niet om alle riempjes en elastische delen los te maken en de zakken leeg te maken.

Draai de jas vervolgens binnenstebuiten om hem zo te wassen.

Stap 2: wassen

Gebruik geen wasverzachter en zéker geen bleekmiddel, zo tast je de oorspronkelijke eigenschappen van de jas aan.

Om onaangename verrassingen te vermijden, niet wassen samen met andere kleuren of stoffen.

Let ook op dat je de jas niet te sterk samenpropt in de wasmachine, overlaad de machine ook niet.

Erg belangrijk: spoel overvloedig of laat twee keer zwieren om alle resten van wasmiddel te verwijderen.

Stap 3: drogen

De jas goed laten drogen is cruciaal om de waterafstotende behandeling te herstellen.

Ik raad je dus aan de jas volledig te laten drogen aan de lucht, plat op een wasrekje. Let op: leg de jas nooit op een radiator om hem te laten drogen.

Stop de jas vervolgens in de droogtrommel, op een kort programma voor synthetische stoffen (10 tot 15 minuten) voor je hem weghangt. Overdrijf ook niet bij het drogen.

Als je deze tips tot in de puntjes hebt gevolgd (goed wassen, spoelen en drogen) en de druppels rollen nog steeds niet van de stof van je jas, dan raad ik aan om ze opnieuw waterafstotend te maken met een speciale spray of waterdichtmakend product. Geen nood, die producten verkopen we allemaal in onze winkels.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN