Hoe je bergschoenen vastmaken?

(1)
Voor een comfortabel en veilig gevoel in de bergen, is het belangrijk dat je je schoenen goed vastmaakt. Zo krijgen je voeten de hele tocht lang alle nodige steun, zowel bij het klimmen als het dalen. 
 
Het volstaat niet om goede schoenen te kopen, je moet ook verzekeren dat ze aangepast zijn aan je voeten en goed worden vastgemaakt. 
Dit zijn onze tips om te verzekeren dat je veters de hele tocht lang goed zitten:
 
1/ Duw eerst je hiel stevig op de bodem van de schoen
Zodra je voet in de schoen zit, tik je een paar keer licht op de grond, zodat je hiel stevig op de onderkant van de schoen rust. 
 
2/ Trek de vetersluiting onderaan oogje per oogje aan
Trek de veters oogje per oogje aan, en zorg ervoor dat je een zekere soepelheid bewaart. 
Zeker de veters niet te hard aantrekken, zo zou je de bloedtoevoer naar je voet kunnen afsnijden. Het is enorm belangrijk dat je je op je gemak voelt in je schoenen.
 
3/ Het onderste deel vergrendelen 
Om het onderste deel van de schoen stevig vast te maken, maak je een eerste, gewone knoop op de wreef. Probeer om de perfecte verhouding tussen vastheid en comfort te vinden door de flex van de schoen te testen. Dat doe je door met je scheen lichtjes naar voor en achter te bewegen. 
 
4/ Het bovenste deel van de schoen vastmaken 
Kruis je veters op de klassieke manier via de veterogen bovenaan.
Let op: haal de veters niet van binnen naar buiten, maar van buiten naar binnen door de bovenste veterogen! Zo komen je veters minder snel los. 
 
5/ Knoop vervolgens je veters
Begin je knoop alsof je een klassieke knoop zou maken, maar voor je aan de 2 lusjes trekt, haal je een van de lusjes nog eens door de knoop.
Op die manier kunnen je veters niet zomaar loskomen, maar kan je ze wel gemakkelijk losdoen na je tocht. 
 
Alvorens je aan een afdaling begint, doe je je schoenen best opnieuw vast. Trek ze nu wat steviger aan, zodat je voeten stevig ondersteund worden.

 

Zie onze Trekkingschoenen :

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN