Hoe kies ik mijn materiaal zorgvuldig?

Onze langlauftips

Beginners of geoefenden, om u raad te geven voor uw langlauftrips, zijn we gaan praten met een expert. Vincent Deboissy,
hoofd van de langlaufproducten, beoefenaar en gepassioneerd door de bergen, legt u uit hoe u u materiaal het beste kunt kiezen en hoe u het moet onderhouden.

Het is eerst en vooral belangrijk twee langlauftechnieken te onderscheiden: de klassieke techniek en de skatingtechniek.

De klassieke techniek wordt beoefend in sporen, met parallelle ski's in een voorwaartse beweging. Deze beoefening is geschikt voor een wandeling met het gezin maar ook voor een pittiger tempo.

Het skaten is een sportievere activiteit waarbij het afzetten zijwaarts gebeurt zoals bij het schaatsen.

> Hoe kies ik mijn materiaal zorgvuldig?

De ski's:

In tegenstelling van wat men zou denken dienen de ski's gekozen te worden in functie van het gewicht en niet van de grootte. De ski's
hebben een holte en men dient over de noodzakelijke kracht te beschikken om deze in contact te laten komen met de sneeuw. De ski's dienen dus
gekozen te worden in functie van het gewicht en de gekozen beoefening, maar ook in functie van het niveau. Voor de skatingtechniek zal men bijvoorbeeld kortere ski's kiezen.
Aarzel dus niet advies te vragen aan vakmensen.

De skistokken:

De skistokken dienen gekozen te worden in functie van de grootte en de techniek. Voor de skatingtechniek zal men stokken kiezen die tot aan de oorlel komen
en voor de klassieke techniek stokken die tot aan de oksels komen.

Skaten

160 cm170 cm195 cm

Je bent lang

We raden aan om te kiezen voor stokken van 

Klassiek

160 cm170 cm195 cm

Je bent lang

We raden aan om te kiezen voor stokken van 

De schoenen:

Het volstaat uw maat te kiezen. U dient echter waakzaam te zijn voor wat betreft de compatibiliteit van de schoen met de bevestiging, aangezien er twee soorten bestaan.

Ook zullen skatingschoenen tot boven de enkel komen, waarin ze verschillen van de klassieke schoenen die de enkel vrijer laten.

> Is deze activiteit voor iedereen weggelegd?

De klassieke techniek maakt een wandelritme mogelijk om te genieten van de natuur en het landschap met familie of vrienden. Dankzij de verschillende
manieren om aan langlaufen te doen kunnen zowel beginners als gevorderden hun gading vinden. De beoefenaar dient zijn inspanning aan te passen aan zijn kunnen.
Om u te helpen bij deze stap worden de langlaufpistes onderhouden en vooral geklasseerd onder verschillende kleuren naar gelang hun moeilijkheid: groen, blauw, rood en zwart.

> Welk onderhoud voorzie ik voor mijn materiaal?

Wat zeer belangrijk is bij langlaufski's is het glijvermogen. U dient er dus aan te denken de ski's zeer vaak te waxen, minstens 2 tot 3 keer per seizoen.
U kunt in uw winkel vragen om dit te doen of u kunt het zelf doen dankzij onze instructievideo.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN