Hoe kies ik mijn wandelstokken?

(2)

Om u te helpen bij het kiezen van wandelstokken, die het beste overeenkomen met uw behoeften en het type beoefening, raden wij u aan dit product onder de loep te nemen. Hierna volgen de elementen om in overweging te nemen bij het maken van de juiste keuze.

- Het gewicht:
Dit is een erg belangrijk criterium. Hoe lichter de stok zal zijn, hoe beter deze in de hand zal liggen en hoe minder energie deze zal kosten. Het is het materiaal waaruit deze vervaardigd werd dat het gewicht zal bepalen. Voor een gelegenheids- tot regelmatige beoefening zal een stok in aluminium volstaan, terwijl u voor de intensievere wandelingen of wanneer u op zoek bent naar een stevige en lichte stok, beter voor carbon kiest.

- Het aantal stelen:
de steel is het aantal delen waaruit de stok bestaat. Hoe meer stelen de stok heeft, hoe compacter deze opgevouwen kan worden. Over het algemeen heeft u de keuze tussen 2 of 3 stelen. Het is de opgeplooide lengte van de stok die de opberging oplegt of de opberging die uw keuze zal bepalen. Voor de wandelingen met verschillende stukken waarbij u uw stok aan uw rugzak moet hangen, zoals bijvoorbeeld trappen, geeft u de voorkeur aan een stok met 3 stelen.

- Het afstelsysteem:
Onmisbaar om u te verzekeren dat u een stok heeft die aan uw omvang is aangepast alsook aan het terrein waarop u wandelt, deze criteria zijn erg belangrijk. Er bestaan twee afstelsystemen. De klem, ook de externe blokkering genoemd, is het meest eenvoudige en het snelst te hanteren. Het is ook erg veilig in die mate dat u erg snel kunt zien of uw stok goed vast zit. Het interne afstelsysteem, met schroef, is dan weer wat moeilijker te hanteren, maar is lichter. U zult de neiging hebben de schroeven te zeer vast te willen draaien om zeker te zijn dat ze niet los komen, maar schroef ze niet te zeer aan, met gereedschap bijvoorbeeld, want zo loopt u het risico ze later niet meer los te krijgen.

- Het handvat:
Kijk eerst naar het materiaal van het handvat. Plastic heeft het voordeel goedkoop en zeer stevig te zijn. Het is geschikt voor een occasioneel tot regelmatig gebruik, want het blijft vrij zwaar en het comfort is niet optimaal wanneer uw handen beginnen te zweten. Mousse, dat zachter is, en ook kurk zijn beter geschikt wanneer u regelmatig of intensief wandelt. Deze modellen absorberen het zweet en garanderen dus een goede grip ondanks het zweet. Let echter op waar u de stokken opbergt. Wanneer u uw stokken bijvoorbeeld in uw garage laat liggen zullen de muizen aan uw handvatten in mousse of kurk komen knabbelen.
Net als de stof zal ook de vorm van het handvat een rol spelen in uw comfort. Er bestaan rechte modellen en modellen die meer of minder glad zijn, er zijn er ergonomischere waarbij de vorm van het hand voorgevormd werd voor een betere grip.
Tot slot hebben sommige stokken handgrepen, ook grips genoemd, die net onder het hoofdhandvat zitten en er een verlengstuk op vormen. Ze maken verschillende posities van de hand mogelijk en vinden hun nut wanneer u in de berm van de weg wandelt.

- De snoeren:
De snoeren hebben twee functies. De eerste: u in staat stellen uw stokken niet te verliezen of ze niet neer te moeten zetten elke keer u iets wilt drinken of een foto wil nemen. De tweede: ze bieden een dynamische steun om uw stokken met opzet te gebruiken. Zo wordt u minder moe en ontziet u uw handen. U vindt misschien modellen met ingeduwde snoeren, dit steeds vanuit het oogpunt van een beter comfort. Wat de lengte van het snoer betreft, hoe langer het snoer, hoe groter de steun.
Tot slot zijn bepaalde modellen van matige of hoge kwaliteit uitgerust met een klemsysteem dat u in staat stelt de omvang van het snoer in een oogwenk aan te passen, veel makkelijker en sneller dan een standaard regellus.

- De punt:
Momenteel zijn er twee materialen op de markt: punten in staal, die goedkoop zijn maar ook snel verslijten en de punten in tungsten (soort mineraal) die bestendiger zijn en langer meegaan. Met andere woorden het is de intensiteit van uw gebruik en de typologie van het terrein dat de voorwaarde zal vormen voor de keuze van uw punt.

- De ring:
Hier is het het seizoen dat uw uitrusting zal bepalen. Voor wandelingen in de zomer op het gras, aardewegen, rotsen of keien kiest u een kleine ring. In de winter verkiest u een grotere ring om te voorkomen te makkelijk in de ondergrond te zakken wanneer de ondergrond zacht is, zoals verse sneeuw bijvoorbeeld. De ringen kunnen onderling verwisseld worden, zodat u dezelfde stok in de winter en in de zomer kan gebruiken. Te grote ringen in de zomer raden we af omdat deze de neiging hebben vast te komen te zitten tussen de stenen en u riskeert te vallen.

Ga na of de stokken per stuk of per paar verkocht worden om de prijzen goed te kunnen vergelijken. Wanneer u tot slot alles te weten wilt komen over wandelstokken, zullen deze twee artikels u wel interesseren: Waarom wandelen met stokken en Correct gebruiken en afstellen van uw wandelstokken.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN