Hoe kiest u de perfecte tent?

(6)

Uw vakantie en trektochten moeten in de eerste plaats aangenaam blijven en daarom geeft Jean-Baptiste Bonnafous, verantwoordelijke tenten, een woordje uitleg over de manier waarop u de meest geschikte tent kiest in functie van uw behoeften en activiteiten!


Bij de keuze van uw tent moet u rekening houden met 4 belangrijke criteria:
- het aantal personen die in de tent zullen slapen
- het kampeertype: op de camping of op bivak
- de weersomstandigheden waaraan de tent blootgesteld zal worden
- het opstelgemak

- Hoeveel personen zullen er in de tent slapen?

Uw behoeften zullen verschillen naargelang u alleen, met twee, met de familie of met een groep vrienden op vakantie gaat. Het aantal plaatsen in de tent en het aantal kamers zijn daarom belangrijke criteria voor uw keuze.
De modellen voor 1 tot 3 personen hebben slechts één kamer, maar beschikken mogelijk over een afzonderlijke ruimte, apsis genaamd, waar u uw bagage kunt opbergen, zodat u meer leefruimte hebt in de tent. De zogenaamde 'familiemodellen' beschikken ofwel over één grote kamer, ofwel over meerdere kamers.

Bovenop het aantal kamers dient u eveneens de breedte in aanmerking te nemen, waaruit u kan afleiden hoeveel slaapruimte elke persoon heeft. Die breedte kan sterk verschillen afhankelijk van het model, wat een rechtstreekse impact heeft op het slaapcomfort. Dit criterium mag niet onderschat worden, want indien u de wanden aanraakt wanneer u neerligt, kan het dubbele dak
in contact komen met de binnenzijde van de kamer, waardoor er vocht kan binnendringen.

- Bent u een liefhebber van de camping of eerder van het bivak?

Het gebruik van uw tent is één van de belangrijkste criteria voor uw keuze.
Indien u naar een camping trekt, kunt u best een statisch kamp opstellen waar u meerdere dagen of weken comfortabel kunt doorbrengen. Hiertoe raden wij u de zogenaamde campingtenten aan. Ga voor ruimte en comfort, aangezien de tent uw woonplaats zal zijn tijdens uw verblijf. 
Een camping is uitermate geschikt voor gezelligheid rond een grote tafel, dus overweeg een tent met een leefruimte. Er bestaan twee types: tenten waarin u kan rechtstaan en tenten waarin u enkel kan zitten.

Indien u daarentegen elke nacht een andere slaapplek wil opzoeken om zo de bergen te verkennen, kiest u beter voor een lichte tent, aangezien u ze tijdens uw trektocht zal moeten dragen. In dat geval raden wij u aan te opteren voor lichte, compacte tenten, die bovendien eenvoudig en snel opgesteld kunnen worden. Doorgaans zijn dergelijke modellen specifiek voorzien voor het bivak.

- Aan welke weersomstandigheden zal de tent blootgesteld worden?

Wind, regen en warmte zijn elementen waar we geen vat op hebben en die uw nachtrust aanzienlijk kunnen verstoren. Neem daarom de waterdichtheid en windweerstand van uw tent in aanmerking, zodat u het droog houdt bij hevige regenval.
Alle tenten van Quechua worden ontworpen om weerstand te bieden tegen onweer. Ze worden onderworpen aan een aantal testen, zoals een windtunnel, om te controleren of ze daadwerkelijk bestand zijn tegen een windkracht van 50 km/u tot 90 km/u, of een 'douchetest', waarbij de tent 4 uur onder een douche geplaatst wordt en 200 liter water per uur per m² te verduren krijgt. Met het oog op het gebruik zijn de trekkerstenten meer waterdicht en windbestendig dan de campingtenten.

Om de warmte, die u vaak bij zonsopgang reeds wekt, binnen de perken te houden, dient u te controleren of de gewenste tent over voldoende ventilatie beschikt, zodat de lucht kan circuleren.  Enkele jaren geleden hebben onze teams, bovenop de ventilatie, de Fresh©- technologie ontwikkeld, die de gevoelstemperatuur in de tent beperkt dankzij een stof die de zonnestralen tegenhoudt.
Om condensatie te vermijden, dient u tot slot te opteren voor een tent met een dubbel dak.

- Welk opsteltype wenst u?

De keuze van de opstelling is een kwestie van overtuiging, maar eveneens van eenvoud! Indien u de opstelling van de tent als een charme van de camping beschouwt, kiest u voor een traditionele boogopstelling. Die producten zijn zeer compact en daarom uitermate geschikt voor het bivak.

Indien u de strijd met uw zeil en bogen echter niet ziet zitten, zijn de gooitenten, zoals bijvoorbeeld de 2 Seconds, ideaal. Zelfs voor een absolute beginneling is de opstelling van de tent dan kinderspel. Dergelijke tenten zijn echter meer geschikt voor een statische camping dan voor een bivak, aangezien ze veel ruimte innemen wanneer ze opgevouwen zijn.

Een derde, innoverende oplossing schuilt in de opblaasbare tenten. Met enige luchttoevoer via een handmatige pomp krijgt uw tent onmiddellijk vorm. Dankzij de bogen vol lucht is de tent zeer goed bestand tegen wind en biedt ze meer leefcomfort dan een klassieke tent.

Tot slot nog twee kleine tips met het oog op comfort:
- Indien u met z'n tweetjes op vakantie gaat, kunt u, afhankelijk van het gebruik, opteren voor een model met drie slaapplaatsen, zodat u over meer ruimte beschikt.
- Indien u met meer dan twee personen op vakantie gaat, zal een model met twee deuren handiger zijn en meer verluchting bieden.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN