Hoe onderhoud je best je wandelschoenen ?

(8)

Van welk materiaal ze ook zijn gemaakt of voor welk niveau ze ook worden gebruikt: om je wandelschoenen zo lang mogelijk te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat je ze goed verzorgt. Ontdek het hier allemaal in 4 eenvoudige en snelle stappen !

1 – Reinigen:

Zitten er vlekken of zandresten op je schoenen, dan moeten ze worden schoongemaakt.

Daarvoor heb je niet veel materiaal nodig: een zachte borstel en wat warm water.  Voor je de bovenkant van je schoenen (ook wel de "schacht" of het "bovenwerk" genoemd) gaat schoonmaken, klop je de zolen tegen elkaar om alle stof- en modderresten goed te verwijderen.

Maak de borstel een beetje nat en schrob ermee over je schoenen om vlekken en sporen te verwijderen !

 

2 – Drogen:

Hoewel wandelschoenen ademend zijn, zullen onze voeten er telkens in zweten. Of soms gebeurt het dat er water in de schoenen dringt tijdens wandelingen in de regen. In dat geval is het belangrijk dat je je schoenen goed droogt zodat ze hun goede werking blijven behouden.

  • Haal de inlegzool eruit zodat je schoenen kunnen verluchten en sneller drogen.
  • Laat ze drogen op kamertemperatuur. Zet ze niet in de buurt van een warmtebron (kachel, radiator, enz.), want zo kunnen ze vervormen.
  • Je kunt ze ook volproppen met krantenpapier zodat ze hun vorm behouden en vocht absorberen!

3 – Behandelen:

Voor je je schoenen eender welke behandeling geeft, is het belangrijk dat ze goed schoon en droog zijn, voor een optimale doeltreffendheid.

Waterdichtmakende sprays

Een waterdichte schoen die al vele regenbuien heeft doorstaan, kan je gewoon opnieuw waterdicht maken.

Een waterdichtmakende spray geeft het materiaal in feite opnieuw een waterafstotende laag (dat wil zeggen dat waterdruppels gemakkelijk van de schoen glijden en moeilijker binnendringen).

Die behandeling kan je één of twee keer per jaar doen.

Lees voor het aanbrengen zeker eerst de gebruiksaanwijzing en zet de ramen open zodat je de dampen niet inademt.

Spuit het product van op ongeveer 20 cm afstand gelijkmatig over het volledige te behandelen oppervlak. Laat 10 tot 12 uur drogen zodat het product goed in de schoen kan dringen.

Opgelet, een schoen die van nature niet waterdicht is, kan met zo'n behandeling niet waterdicht worden gemaakt.

 

Waterdichtmakend vet

Wordt gebruikt op leer om ervoor te zorgen dat de schoenen langer meegaan en om te vermijden dat ze uitdrogen en barstjes gaan vertonen. Het vet zorgt voor een afparelende laag en tast het ademend vermogen van de schoenen niet aan.

Het kan dus perfect worden gebruikt op schoenen met een membraan

Breng het vet aan met een doekje.

4 – Opbergen:

Zorg ervoor dat je schoenen goed droog zijn voor je ze opbergt. Zet ze in een droge en goed verluchte ruimte. Plaats ze zeker niet in de buurt van een warmtebron of stel ze niet bloot aan uv-stralen zoals bijvoorbeeld in de koffer van een wagen die in de volle zon staat.

Ga je je schoenen voor lange tijd niet gebruiken, steek er dan best wat krantenpapier in zodat ze hun vorm behouden.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN