comment éviter les ampoules

Hoe voorkom je blaren?

(3)

Blaren zijn niet alleen het meest voorkomende probleem bij wandelaars, maar ook het meest storende! Soms verplichten ze je om op je stappen terug te keren of zelfs om je uitstap voor de volgende dag af te zeggen.

Ontdek hoe blaren zich vormen en hoe je ze kunt voorkomen!

Blaren verschijnen in het algemeen wanneer je huid kwetsbaar wordt door wrijving, of het nu door sokken, schoenen of iets anders is. Vochtigheid (door transpiratie of externe elementen) kan ook een rol spelen, aangezien vocht je huid weker maakt. Die wordt bijgevolg nog gevoeliger voor wrijving. 

1 - Test je schoenen goed uit voordat je ze koopt of minstens voor je eropuit trekt 

Probeer je schoenen steeds uit, of het nu in de winkel is of bij je thuis wanneer je de schoenen online hebt besteld. Test ze in verschillende situaties: wandelen op het vlakke, klimmen, afdalen (winkels hebben hiervoor vaak een hellend platform of een miniparcours met verschillende ondergronden). Bestel je online, hou dan rekening met een voldoende lange termijn om de schoenen eventueel in te wisselen. Laat je schoenen niet op het laatste moment leveren op je vakantiebestemming!

2 - Draag de nieuwe schoenen niet de eerste keer bij een lange tocht 

Nieuwe schoenen moeten nog versoepelen (vooral schoenen in leer) en zich naar je voeten zetten. Bepaalde delen die nog wat stijf zijn, kunnen wrijving veroorzaken op specifieke plaatsen van je voet en zo zorgen voor blaren. Het beste wat je kunt doen, is om de duur van je tochten geleidelijk op te bouwen. Zorg er ook voor dat je binnenzool (ook wel "inlegzool" genoemd) niet glijdt. Let hier zeker op wanneer je zolen gebruikt om de maat van je schoenen aan te passen of wanneer je orthopedische zolen draagt. Sommige zolen zijn veeleer ontworpen voor het stadsleven en zijn wat gepolijst, waardoor je voeten in je schoenen kunnen glijden en wrijvingen kunnen veroorzaken.

3 - Kies schoenen die geschikt zijn voor de morfologie van je voeten 

Controleer de plaats van de naden, zelfs als die zeer fijn lijken, zodat ze niet over je beenderen wrijven of zorgen voor een oncomfortabel gevoel. Draag geen sokken met gaten of versleten sokken, aangezien die je voeten niet meer beschermen, en draag vooral sokken in de juiste maat! Je zou het misschien vergeten, maar te grote sokken zorgen voor plooien die dan weer wrijving veroorzaken. Het is ook belangrijk dat je de sokken juist om je voeten aantrekt (de hiel van je sok moet samenvallen met de hiel van je voet enz.).

4 - Test de combinatie van je schoenen en sokken 

Sokken die comfortabel zijn in een bepaald paar schoenen kunnen ineens heel onaangenaam blijken in een ander paar schoenen. Schoenen verschillen namelijk onderling van elkaar: denk maar aan het materiaal, de samenstelling, de steungedeelten... Sommige sokken kunnen dan ook door hun vorm voor wrijving zorgen. Let ook op de weersomstandigheden: kies je schoenen en sokken afhankelijk van het seizoen. Tot slot spelen ook de veters een rol om je voeten goed en comfortabel op hun plaats te houden. Strik je veters dus zeker eens opnieuw afhankelijk van de indruk die je krijgt tijdens het wandelen en vooral bij het afdalen. Meer informatie hierover kun je vinden in het artikel: "Hoe maak ik mijn wandelschoenen goed vast?".

5 - Hou je voeten schoon en droog

Voel je ook maar de minste hinder door een vreemd voorwerp (steen, zand, schors...) in je schoenen, stop dan even en doe je schoenen uit, zodat je het kunt verwijderen. Wandel je meerdere dagen na elkaar met dezelfde sokken, was ze dan iedere avond goed om er het eventuele stof uit te halen. Idealiter neem je twee paar sokken mee, zelfs voor korte uitstappen, zodat je de sokken kunt verwisselen wanneer je voeten te vochtig zijn. Denk er vooral aan de inlegzolen uit je schoenen te halen, zodat ze 's nachts kunnen drogen.

6 - Draag zorg voor jezelf!

We durven het al eens te vergeten, maar vermoeidheid beïnvloedt ons lichaam. Wanneer we moe zijn, is ook onze huid gevoeliger. Het kan dus best gebeuren dat een wandelaar die gewoonlijk geen last heeft van blaren er ineens, in dezelfde schoenen en sokken, wel krijgt. Op vakantie bijvoorbeeld, wanneer je lichaam de dagelijks opgestapelde stress loslaat. Maar ook voeding speelt een rol. Zo maakt alcohol de transpiratie zuurder en bijgevolg ook agressiever voor onze huid. Heb je ondanks al deze tips nog steeds last van blaren, dan kun je ook een voetzalf tegen blaren proberen. Deze zalven beperken irritaties door wrijvingen. Denk er echter steeds aan te testen of zo'n zalf wel voor jou geschikt is, voordat je op een lange tocht vertrekt! Een voetbad met citroensap helpt bovendien om je huid dikker te maken, zodat ze minder snel week wordt.

Heb jij nog tips tegen blaren die je met ons wilt delen? 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN