Hoe wandel je in de winter ?

Staat wandelen voor jou gelijk aan warm weer ? Volg ons om te ontdekken dat wandelen en winter gerust hand in hand kunnen gaan. Ontdek nieuwe sensaties en wandelmogelijkheden !

Voor je je op de sneeuwvlaktes begeeft, moet je uitrusting kiezen die geschikt is om comfortabel en in alle veiligheid te kunnen wandelen.

Je hebt minstens waterdichte en antislipschoenen, handschoenen, een waterdichte jas en overbroek nodig en natuurlijk ook een warme muts. Ter herinnering: 30% van de lichaamswarmte ontsnapt via het hoofd ! Denk er ook aan je te kleden volgens het principe van de 3 lagen.

Je bent nu helemaal klaar om deze winter de wandelpaden te verkennen ! Weet eerst en vooral dat er vele gebaande trajecten zijn, zodat je de gewone paden kan volgen met wandelschoenen die geschikt zijn voor de sneeuw.

Maar als je nieuwe horizonten wil ontdekken, kan dat natuurlijk ook ! 

- Wandelen met sneeuwschoenen.

Met sneeuwschoenen die je onder je wandelschoenen vastmaakt wandel je makkelijker in de sneeuw, vooral in poedersneeuw. De contactzone tussen je voeten en de sneeuw wordt groter en zo zink je minder weg en krijg je de steun die je nodig hebt om vooruit te geraken. De meeste sneeuwschoenen hebben haken vooraan zodat je ook op hellingen en bevroren sneeuw kan wandelen.

Als je je route goed voorbereidt, kan je alle soorten wandelingen doen met sneeuwschoenen, ongeacht je vormpeil ! Er zijn veel wintersportstations die je routes voor wandeltochten met sneeuwschoenen voorstellen, dus waar wacht je nog op ?

- Langlaufen

Wil je glijden én wandelen ? Dat kan. Langlaufen is dan ideaal voor je. Er zijn 3 disciplines in het langlaufen: Klassiek (of alternatief) langlaufen: hierbij moet je gewoon de voorziene loipes volgen en je laten glijden ! Skating-langlaufen is wat intensiever, maar ook leuker. Je doet schaatspassen na om vooruit te gaan en kan zachtjes kleine hellingen afglijden.

En dan is er nog toerlanglaufen (of "nordic cruising"), om de gebaande paden te verlaten en te genieten van uitgestrekte en maagdelijke sneeuwvlaktes. Aangepaste kledij is natuurlijk aan te raden.

Aarzel niet informatie te vragen aan de langlaufstations in je buurt, ook die op lage hoogte en denk eraan je goed warm te houden. Om meer te weten te komen: "7 goede redenen om te langlaufen", "Techniek en goede bewegingen", "Welk langlaufmateriaal voor welke discipline ?"

- Toerskiën

Het plezier van wandelen én het plezier van wintersporten ? Met toerskiën kan het ! Let wel op: hiervoor is een goede voorbereiding nodig en het is aanbevolen enkel te toerskiën onder begeleiding van een gids.
Bij het klimmen ga je langzaam omhoog dankzij de vellen onder je ski waardoor je niet terugglijdt. Voor de meest grillige stukken kan je je ski's ook aan je rugzak hangen.

Zo moet je geen skiliften gebruiken en kom je op maagdelijke paden, wat een mooie afdaling in poedersneeuw garandeert ! Bepaalde stations bieden voor beginnelingen beveiligde en gemarkeerde routes aan langs de pistes. Informeer bij de plaatselijke toeristische dienst. 

En tenslotte de meest originele mogelijkheid die groot en klein kan verleiden: cani-sneeuwschoenen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN