Se Protéger du Soleil en Montagne

Je in de bergen goed beschermen tegen de zon

(6)

Trekken in de volle zon? Dat doe je nooit. En toch... soms duurt je trektocht langer dan verwacht, of had je nog zin om een paar uur door te wandelen, en ben je opeens in de volle zon aan het trekken!

Natuurlijk kunnen we niet anders dan je aanraden om in dit geval de schaduw op te zoeken en te pauzeren.

Dat gezegd zijnde, het kan gebeuren dat je in de volle zon moet trekken. We geven je dus enkele tips mee om een zonnesteek te voorkomen!

Als je alles wilt weten over zonnecrèmes en optimaal genieten van de zon helpt Aptonia je verder

In de bergen, zeker in de hoge bergen, voel je de warmte minder en is het gemakkelijk om te vergeten dat je je moet beschermen tegen de zon.

De beste bescherming blijft kleding! 

Broek, hemd, T-shirt kunnen allemaal gemakkelijk en zonder dat je er verder bij na hoeft te denken die delen van je lichaam beschermen die het meeste worden blootgesteld aan de zon.

Let op, dit geldt niet voor alle stoffen! Een lichtgekleurd T-shirt van katoen laat een deel van de uv-stralen door; in dat geval is het dus belangrijk om eraan te denken je ook onder je T-shirt in te smeren.

In het beste geval kies je voor erkende uv-werende stoffen die een optimale bescherming bieden: een hemd met lange mouwen of een winjack bijvoorbeeld.

Het UPF 40+/50+-label duidt aan dat het kledingstuk conform de Europese norm is. Een UPF-40+-aanduiding betekent dat 97,5% van de stralen worden tegengehouden; bij 50+ is dit 98%.

Je schedel beschermen is ook heel belangrijk om een zonnesteek te voorkomen. Een hoofddeksel: een hoed met een brede rand, een pet, een buff... is onmisbaar. Sommige kunnen ook je nek beschermen.

Een bril met zonnebescherming 3 of zelfs 4 als je over de sneeuwvelden gaat trekken is ook onmisbaar om je uitrusting te vervolledigen. 

Denk eraan genoeg te drinken tijdens je trektocht, en houd regelmatig pauze in de schaduw!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN