Kampvuur: handleiding

(10)

Er is niks fijners dan een kampvuur bij het vallen van de avond, om je aan op te warmen, je eten op te bereiden... en marshmallows te roosteren.

Bekijk deze video en leer hoe je indruk op je vrienden kunt maken door een vuur aan te steken met vuurstenen! Er zit geen gas in vuurstenen, waardoor ze een veiligere keuze zijn dan aanstekers: aanstekers kunnen ontploffen als je ze in de zon laat liggen, je hoeft vuurstenen niet te herladen en ze laten je niet in de steek als ze vochtig worden.

In deze video zie je hoe de vonken het vuur van een gasstel doen branden. Als je buiten een kampvuur aan wilt steken, vervang je het gasstel door een andere brandstof: houtspaanders met veel hars, kleine goed gedroogde takjes, klein hout (gebruik eventueel een krant, katoen of aanmaakblokjes als je geen klein hout mee kunt nemen, maar dit is minder ecologisch)... Sla de vuurstenen in een hoek van 30 à 45° boven je brandstof tegen elkaar. Zo vallen de vonken op de brandstof en zal het vuur gaan branden.

 

Nu je weet hoe je een vuur kunt aansteken, geven we je nog 10 tips mee hoe je een kampvuur juist kunt plaatsen en onderhouden:  

Verzeker je ervan dat er geen landelijk of plaatselijk verbod heerst op het ontsteken van een vuur in deze periode. (Belangrijk: in Frankrijk is het verboden om binnen 200 meter van een bos, woud, plantage, heideveld, maquis of kreupelhout een vuur te ontsteken, tenzij je de eigenaar van het land bent of zijn rechthebbende).

Kies een plaats uit de wind en waar mogelijk dicht bij een waterbron. 

- Maak je vuur op een rotsachtige of onbegroeide ondergrond, ver uit de buurt van boomstronken, bomen en overhangende takken. Let er ook op dat je voldoende plaats laat tussen het vuur en je materiaal (tenten, slaapzakken, dekens, voeding...).

Plaats stenen rondom je vuur of maak het vuur bij gebrek aan stenen in een kom die je zelf in de grond graaft.

- Om je vuur gemakkelijker te kunnen beheersen en uiteindelijk te kunnen doven, maak je hem best niet te groot, maximaal 1 meter hoog en 1 meter breed. Dan is het bovendien ook gemakkelijker om je eten te bereiden.

- Houd altijd een voorraad water in de buurt (teil, veldfles, pan...).

- Gebruik alleen papier of aanmaakblokjes om je vuur mee aan te steken, nooit ontvlambare vloeistoffen.

Gooi geen afval in het vuur, zeker geen plastic of aluminium!

Laat het vuur nooit onbemand branden. Verzamel voordat je de plek verlaat of gaat slapen alle elementen die in contact gekomen zijn met het vuur bij de stookplaats en doof het door minstens twee keer water uit te gieten over de as. Verzeker je ervan dat er geen enkel warm punt achterblijft. Verspreid het hout dat achterblijft en niet in contact is geweest met het vuur. Laat zo min mogelijk sporen na.

- Als je kinderen bij je hebt, ten slotte, houd hen dan goed in de gaten terwijl het vuur brandt en leg hen duidelijk uit wat de gevaren en de risico's van een kampvuur zijn.

Voilà, nu ben je klaar om te gaan kamperen!

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
6,99 €*
3.00 / 5 6 Reacties
  5,99 €*
  4.70 / 5 22 Reacties
   14,99 €*
   3.50 / 5 2 Reacties
    NAAR BOVEN