Ken je biathlon ?

Biathlon is een combinatie van langlaufen en geweerschieten, goed voor je behendigheid en concentratie. Het voegt een speelse dimensie toe aan de sport, waardoor je er vertrouwd mee raakt.


Hoe kennis maken met biathlon?
 
Deze langlaufsport met militaire roots is vandaag toegankelijk voor een breed publiek dankzij ontdekkingsworkshops in de skistations, en ook gewoon doordat steeds meer atleten uitblinken in de verschillende internationale competities.
Je hoeft helemaal niet bij een club of volwassen te zijn om te beginnen met biathlon, het kan ook een leuke manier zijn om de skatingtechniek aan te leren !
 
 
Wat is biathlon: een sport die geweerschieten combineert met skatinglanglaufen. De sport wordt meestal beoefend in wedstrijdverband, maar is ook toegankelijk als initiatie, dankzij speelse methodes en aangepaste geweren.
 
 
1/ Veiligheid: 
 
De veiligheid is cruciaal bij deze sport, die moet worden beoefend in het bijzijn van een professional, en op een speciale schietbaan. Tenzij je lid bent van een club, mag je nooit skiën met een geweer op je rug. 
 
Bij initiaties in de skistations gebruik je je geweer, meestal een (niet dodelijk) loodjes- of lasergeweer, onder het waakzame oog van een professional. 
 
 
2/ Vereiste kwaliteiten: 
 
Je hebt geen enkele speciale kwaliteit nodig om deze sport te ontdekken! Integendeel, door deze sport occasioneel of als stage te beoefenen, kan je veel bijleren.
 
In deze sport leer je inderdaad op een aangename manier je concentratie te controleren en om te gaan met stress, inspanning en ontspanning, en dat op een leuke manier!
 
 
3/ Aangenaam en toegankelijk:
 
De ideale gelegenheid om een leuk en speels moment in groep te beleven! Bovendien zijn de begeleiders vaak ex-topskiërs of clubtrainers. 
 
Er zijn verschillende manieren om te schieten: op 10 of 50 m van het doel, staand voor doorwinterde beoefenaars, op de knieën of liggend voor beginners. Meestal gebeurt het schieten naast het skiën, zodat iedereen kan slagen.
 
Bovendien moet er niet noodzakelijk sneeuw liggen, deze sport kan je het hele jaar door beoefenen!
 
 
4/ Waar en wanneer kan je deelnemen aan een initiatie ?
 
De hele winter organiseren verschillende skistations gratis en betalende initiaties. Hieronder een handig lijstje:
 
Le Grand Bornand voor kinderen (Haute-Savoie): initiatie schieten van op 10 m
 
Les Saisies voor volwassenen (Savoie): 2 lesuren
 
Méribel voor iedereen (Savoie): initiatie biathlon
 
Vercors: het hele jaar door
 
Meer info over de stations waar je een initiatie kunt volgen vind je hier.
 
 
5/ En als je meer wilt ?
 
Als je vaker wilt oefenen en vooruitgang wil boeken, moet je je inschrijven in een club.
 
Deze sport is niet toegankelijk voor het grote publiek als je ze buiten een georganiseerde structuur wil beoefenen. Ze wordt namelijk in de eerste plaats beoefend in wedstrijdverband.
 
Vandaag wagen steeds meer jongeren zich aan deze veeleisende, maar o zo leuke sport !
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN