Ken je de vele voordelen van wandelen?

(1)

Na een wandeling voel je je goed en ontspannen, je hebt zelfs meer energie ! Maar weet je ook hoe dat komt ? Ontdek samen met ons de voordelen van wandelen, om fit en gezond te blijven.

Invloed op je humeur

Het kan vanzelfsprekend lijken op vlak van gevoelens, maar louter het feit dat je in de natuur vertoeft, doet je goed. Uit onderzoek van de universiteit van Chiba in Japan blijkt dat mensen die veel tijd doorbrengen in de open lucht relaxter en gelukkiger zijn. De onderzoekers merkten dat de deelnemers aan het onderzoek een lager stressniveau hadden wanneer ze zich in een bos bevonden (tragere polsslag, lagere bloeddruk en lagere cortisolwaarde).

De hersenen worden dan weer gestimuleerd door open ruimten en mooie landschappen... en als je dan ook nog je telefoon uitzet, haal je er nog meer uit. Onderzoekers van de universiteiten van Kansas en Utah hebben zelfs vastgesteld dat een verblijf van enkele dagen in de natuur zonder mobiele telefoon mensen 50% creatiever maakt en hun vermogen om problemen op te lossen verbetert. In combinatie met een grotere zuurstoftoevoer voor de hersenen word je daar ongetwijfeld beter van.

Wandelen heeft natuurlijk ook positieve effecten op je lichaam!

De voordelen van wandelen voor je lichaam

Wandelen kan je aanpassen aan je uithoudingsvermogen en draagt - in tegenstelling tot heel intense fysieke activiteit - bij tot de algemene verbetering van je immuunsysteem. Dat komt door de moleculen die planten en bomen afscheiden: fytonciden.

Je kan lang wandelen zonder overmatige inspanningen te leveren en je lichaam uit te putten.Het is een volwaardige sport die vooral gericht is op de spieren van de onderste ledematen, maar geen nadelige gevolgen heeft voor de gewrichten. Het is een conditiesport die de spieren in stand houdt.

Door regelmatig te wandelen daalt je slechte cholesterol en stijg je goede cholestor, wat de gezondheid van je aderen ten goede komt en je bloeddruk verlaagt. De effecten op je botten en gewrichten helpen ook om osteoporose te voorkomen. Aarzel dus niet langer, voorzie je van het nodige en blijf gezond door contact met de natuur !

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN