Lekker warm blijven tijdens wandeltochten

(3)

In de winter, wanneer de eerste sneeuwvlokken vallen of na zware sneeuwbuien, liggen de landschappen er prachtig bij en leveren de bergen mooie kiekjes op. Geniet ten volle van dit schouwspel met onze tips om het altijd lekker warm te hebben.

Tijdens een dagje wandelen ga je van stevige inspanningen bergopwaarts naar rustigere momenten bergafwaarts en welverdiende lunchpauzes. Hoe blijf je dan lekker warm en droog zodat je ten volle van je dag kunt genieten?

Ontdek de techniek van de 3 lagen!

Laag 1: Ademend

Een goede eerste laag wordt te vaak vergeten en is nochtans enorm belangrijk. Die laag houdt je droog door transpiratie van de huid weg te voeren naar de andere lagen.

Daarom is een stof nodig die heel snel droogt en gemaakt is van zogenaamde "waterafstotende" vezels.

Laag 2: Isolerend

Om warm te blijven, heb je een tweede laag nodig die isoleert tegen de kou. Die laag bestaat uit truien, fleeces en bodywarmers.

Laag 3: Beschermend

Toch is ook een derde laag nodig om je te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Zo denken we in de eerste plaats aan de weerselementen, zoals wind of regen. Maar ook aan natuurelementen die kleine wondjes kunnen veroorzaken wanneer je wandelt op veelgebruikte wegen (
schaafwonden door struiken, enz.)     

.............................................................................................

Tegenwoordig maken technologieën het mogelijk om multifunctionele kleding te vervaardigen: een aanpasbare jas die zowel de functie van de tweede als de derde laag vervult, of een technisch shirt dat zowel ademend als isolerend is. Zo kan een kledingstuk dat als tweede laag fungeert in de winter, tijdens de zomer dienst doen als laag 1 en 2... Kies daarom een outfit die volgens jou zowel warm als compact is.

Vergeet ook niet om de benen en voeten goed warm te houden met een broek (aanpasbaar in de zomer, waterdicht in de winter), en warme, ademende kousen. Wanneer het echt heel koud is, gebruik je best ook handschoenen of een muts.

WIST JE DIT? Draag een muts om minder snel kou te hebben aan handen en voeten! Ons organisme geeft immers prioriteit aan de hersenen. Als je je hoofd goed warm houdt, verbruiken de hersenen minder energie om op te warmen en blijft de rest van het lichaam - en voornamelijk de handen en voeten - lekker warm.

Nu je van kop tot teen goed bent ingeduffeld, wensen we je veel wandelpret toe!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN