Ontdek de geheimen van de bergfaunaOp trektocht gaan dat is in de eerste plaats uzelf onderdompelen in een universum van duizend en één verwonderingen. Dankzij de tips van Jérémy Calvo en de video van Quechua kunt u ontdekken hoe u de dieren in de bergen best observeert...

Om nog meer te genieten van de rijke bergen, dient u wel een paar regels in acht te nemen om de fauna niet te verstoren. We zetten ze even een rijtje:

Luister naar de natuur

Observeren begint steeds met het luisteren naar de natuur. Dankzij deze ogenblikken van stilte, kunt u makkelijker de fauna ontdekken die u omgeeft en zo beginnen observeren.

Ontdek de aanwijzingen die wijzen op de aanwezigheid van dieren

Indien uw luisteroefening niet veel resultaat opleverde, kunt u op zoek gaan naar verschillende aanwijzingen zoals uitwerpselen, sporen of plukken vacht die zouden kunnen wijzen op de eventuele aanwezigheid van wilde dieren.

Wees op uw hoede voor de wind

Zoogdieren hebben een erg goede reukzin en het is dus erg belangrijk om rekening te kunnen houden met de windrichting. Als de wind in uw rug zit, dan is de kans groot dat uw geur u voor zal gaan en de dieren zal waarschuwen waardoor ze zullen vluchten, nog voor u ze opgemerkt hebt.

Ken de juiste uren om te observeren

In de zomerperiode vermijden dieren elke inspanning tijdens warme periodes, we raden u dus aan bij voorkeur te observeren tijdens de frisse periodes van de dag: van 5u30 tot 9u30 's ochtends en 's avonds van 17u tot de nacht valt.

Respecteer een bepaalde afstand

Indien een dier plots zijn gedrag verandert, dan is het meer dan waarschijnlijk dat u zich te dicht bevindt. Respecteer dus steeds voldoende afstand tussen het dier en uzelf om het niet bang te maken of onnodig energie verspilt door voor u op de vlucht te slaan.

Voeder de wilde dieren niet

Indien u dicht genoeg bent bij het dier om het te voeden, dan respecteert u de vorige tip niet. We raden u af wilde dieren te voederen omdat zo het gevaar bestaat dat u ze afhankelijk maakt van menselijk voedsel waardoor ze op termijn zelf geen voedsel meer kunnen vinden zonder hulp van buitenaf. Vergeet niet dat wilde dieren onvoorspelbaar zijn en wees dus voorzichtig.

Beperk het gebruik van lokfluitjes

Het gebruik van lokfluitjes vergemakkelijkt ruimschoots het observeren van vogels. Maar gebruik ze zo weinig mogelijk aangezien ze het gedrag van de dieren beïnvloeden.

Wat is een lokfluitje? Het is een klein instrumentje dat op een fluitje lijkt en dat de karakteristieke zang van een vogel imiteert. We raden u aan extra voorzichtig te zijn in het broedseizoen en bij grote koude aangezien de vogels dan kwetsbaarder zijn en dus meer nood hebben aan rust om te overleven.

Tot slot raden we u aan extra voorzichtig te zijn in het broedseizoen en bij grote koude aangezien de vogels dan kwetsbaarder zijn en dus meer nood hebben aan rust om te overleven.
 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN