orage-montagne-reflexes-reaction

Onweer in de bergen... en dan?

(36)

De zomer is natuurlijk het seizoen bij uitstek om lekker te genieten van een lange bergtocht, maar het is ook het seizoen van hoge temperaturen en dus de periode van het onweer!

 

Joël Roux, berggids, geeft je enkele tips over wat je moet doen als je in de bergen bent bij onweer. Het weer in de bergen is grillig en kan je soms enorm overvallen. Elke trekker is wel eens zo'n berucht zomeronweer tegengekomen: onverwacht, onstuimig, onvoorspelbaar en mogelijk zelfs gevaarlijk. Joël Roux, berggids, geeft uitleg bij dit fenomeen en vertelt wat je moet doen bij onweer in de bergen.

 

Hoe kan je je voorbereiden op onweer in de bergen? De zomer is natuurlijk het seizoen bij uitstek om lekker te genieten van de bergen, maar het is ook het seizoen van hoge temperaturen en dus de periode van het onweer! Het grootste gevaar ligt in hoe snel het onweer kan komen opzetten. Het weer in de bergen verandert zo snel dat je het haast niet merkt. Wen jezelf dus aan om extra goed op te letten en de omgeving in de gaten te houden. Raadpleeg de plaatselijke weersvoorspelling en bekijk de lucht regelmatig. Je kunt een aankomend onweer vaak herkennen door de aanwezigheid van hoge wolken met een zwarte onderzijde.

 De onweersbuien zijn vaak het venijnigst op het einde van de dag, maar dat betekent niet dat je er midden op de dag veilig voor bent!

 

- Wat zijn de gevaren van onweer in de bergen? Onweer kan mooi zijn, indrukwekkend en spectaculair zelfs, maar let toch maar goed op. De gevaren zijn talrijk: het buiten de oevers treden van de rivieren, vallende stenen, snelle temperatuurdaling, hagel... Maar het grootste gevaar is het getroffen worden door een bliksemslag. Er zijn elk jaar opnieuw trekkers die geraakt worden door een bliksemschicht.

 

- Waar kan je schuilen bij onweer? De vraag is eerder: welke plaatsen moet je vermijden? Zorg er in de eerste plaats voor dat je niet op een bergrug of bergkam of onder een alleenstaande boom staat waar jij het hoogste punt bent. Zoek ook geen dekking onder een boom of rotsblok. Ga zo ver mogelijk bij elk water (meren, rivieren, beekjes) vandaan, want water geleidt elektriciteit.   

 

-Wat moet je doen bij een onweer? Leg alle metalen objecten (zoals je wandelstok) neer en neem er afstand van. De beste positie is "gehurkt" (voeten tegen elkaar, armen om je knieën, hoofd op je knieën) op je rugzak, of op een andere isolerende stof, zolang je voeten de grond maar niet raken. Als je met een groep bent, bewaar dan afstand van de anderen. Blijf kalm en wacht geduldig af tot het weer terug opklaart en je verder kunt trekken. Het onweer is vaak intens, maar kort.

 

- Welke uitrusting moet je hebben? Trek regenkleding aan op het moment dat je de donkergrijze wolken ziet die het onweer aankondigen of als je de eerste waterdruppels voelt. Voorkom zo dat je nat wordt; dit is belangrijk, want vocht geleidt. Wees ook voorbereid op de lagere temperaturen en trek een warme laag aan onder je waterdichte kleding.

 

Een fijne zomer in de bergen gewenst!

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
WELDRA UITGEPUT
24,99 €*
4.50 / 5 6 Reacties
  • 24,99 €*
   WELDRA UITGEPUT
  • 24,99 €*
  • 24,99 €*
  • 24,99 €*
  7,99 €*
  4.40 / 5 22 Reacties
   29,99 €*
   4.20 / 5 55 Reacties
    14,99 €*
    3.70 / 5 3 Reacties
     11,99 €*
     4.00 / 5 2 Reacties
      NAAR BOVEN