Op trektocht met jonge kinderen

(2)

Er met de hele familie op uit trekken, dat is een nieuw ritme ontdekken, en de tijd nemen om te genieten van het landschap!

De route goed voorbereiden:

Neem de tijd om de kaart en zelfs de hoogtelijnen zorgvuldig te bestuderen, om zo de route te leren kennen.
Besteed speciale aandacht aan de ligging en kies in de zomer bij voorkeur voor paden in de schaduw - zo blijf je met je hele gezin fris en kan je ook comfortabeler pauzeren.

Weet dat een kind van 3-4 jaar ongeveer 1 à 2 km/u wandelt (en veel pauzes nodig heeft) en de tijdsindicaties van Topoguides dus geen grote hulp zullen zijn. Die geven immers de tijd aan die een volwassen wandelaar nodig heeft. Neem een veiligheidsmarge, zodat je kunt genieten van de wandeltocht zonder je druk te maken over hoe laat het is.

Vergeet niet om het weerbericht te raadplegen en aarzel niet om de trektocht af te blazen als het slecht weer wordt of te koud. Kinderen zijn veel gevoeliger dan wij en de wandeltocht moet voor hen wel leuk blijven.
Plan een route met een rustplaats, zodat je van een lange pauze in de schaduw kunt genieten.
En vermijd ten slotte kabelbanen; hoewel ze minder inspanning vragen, kunnen ze voor decompressieproblemen zorgen bij jonge kinderen.

Vind het juiste ritme:

Begin met enkele korte en gemakkelijke wandelingen. Als je ziet dat je kind zich vermaakt en zich goed aanpast, drijf dan langzaam de moeilijkheidsgraad op. Vermijd over het algemeen te hoge hoogtes (af te raden vanaf 2000 m).

Hieronder enkele grenzen op het vlak van hoogteverschillen en af te leggen kilometers (natuurlijk aan te passen aan de capaciteiten van je kind):

> 0-18 maanden: onbeperkt, aangezien de drager de volledige inspanning op zich neemt. Let er wel op dat je er niet te lang op uitrekt, want je kind heeft behoefte aan beweging en aan pauzes. Waak er ook over dat je niet te hoog gaat wandelen, en beperk de blootstelling aan zon en koude.

18 maanden – 3 jaar: afhankelijk van hoe onafhankelijk je kind is, gaat hij een deel van de route zelf willen gaan afleggen. Maar hij zal snel moe zijn, en nog veel behoefte hebben aan pauzes. Plan dus korte wandelingen in (met een hoogteverschil van 100-300 m), en een manier om je kind te dragen.

4-7 jaar: je kunt tochten gaan uitstippelen met een hoogteverschil van 400-500 m en een totale afstand van 6-7 km (aan te passen aan de leeftijd en zelfstandigheid van je kind). 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN