s Nachts lopenWanneer enkel het licht van de hoofdlamp de te volgen weg verlicht, volstaat het fysieke niet langer. Techniek, mentale aspect, ritme... Sébastien Talotti, technische partner en lid van het Quechua-trailteam, geeft u tips om een goede wedstrijdnacht door te brengen.

Welke zijn de voorschriften om 's nachts te lopen? En welke bijzondere training verkiest u hiervoor?

's Nachts lopen is iets wat echt specifiek voor trail. Men stapt verder in het duister, met een hoofdlamp, met slechts één erg smalle verlichte zone voor zich, iets waaraan we als mensen niet erg gewend zijn. De nachtelijke wedstrijd vraagt dus veel meer visuele anticipatie. Men dien waakzamer, aandachtiger en geconcentreerd te zijn dan wanneer men overdag loopt.

De enige manier om aan deze anticipatie te werken, is uiteraard 's nachts trainen om de hersenen hier aan te laten wennen en om de juiste reflexen te ontwikkelen voor D-day. En uiteraard dient men zich uit te rusten met een hoofdlamp van goede kwaliteit.

Zonder te vergeten dat tijdens de wedstrijd verschillende factoren de concentratie kunnen verstoren: het feit dat u een rugzak draagt, de vermoeidheid, de aanhoudende snelheid, een terrein dat men minder goed kent dan bij het trainen, de andere lopers, de supporters...

Hoe het ritme vinden in het duister?

Het ritme houdt enerzijds verband met het technisch niveau dat men heeft tijdens de wandelwedstrijd. Anderzijds met de angst en het algemene gevoel. Het betreft het verlagen van de snelheid tot de afwikkelingen verzekerd worden en doeltreffend zijn in verhouding tot het terrein. Nogmaals het is belangrijk 's nachts te trainen om zich goed bewust te zijn van wat men voelt onder de schoen en te wennen aan de gripgewaarwordingen.

Hoe moet men op mentaal vlak omgaan met het gebrek aan herkenningspunten in het landschap? En hoe moet men gemotiveerd blijven wanneer het enige wat men ziet het licht van zijn hoofdlamp is?

Tijdens dagwedstrijden trachten velen een bel rond zich te vormen om zo geconcentreerd mogelijk te blijven. Ik zet steeds een pet met klep op zodat het enige wat ik zie het traject is en dan nog enkel het traject voor me.

's Nachts lopen vormt geen mentaal probleem volgens mij. Het is een speciale, zelfs aangename, sfeer ideaal om verder te stappen alsof men in een cocon zit. Maar het is wel vermoeiender omdat men waakzamer en geconcentreerder moet zijn dan overdag.
 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN