Ski's waxen

Tips om uw materiaal voor het noords skiën goed te onderhouden. Met Laurent, verantwoordelijke van de ski-werkplaats van de winkel van Domancy bij de internationale zetel van Quechua.


Eerst en vooral is het belangrijk te weten dat er hoofdzakelijk 3 technieken bestaan om te langlaufen:

- het wandelskiën, dat men beoefent met grote ski's, uitgerust met schubben. Deze verhinderen het naar achter schuiven bij het klimmen;

- de sportskiën, dat men beoefend met dunnere ski's voor het skaten (techniek met schaatspas) of alternerend (door de sporen op de piste te volgen).

Uiteraard gebeurt het onderhoud van deze ski's niet op dezelfde manier, u dient verschillende producten te gebruiken.

Tips voor alle soorten ski's

De te herkennen aanwijzing is de witte zool. Wanneer de zool van uw ski's een beetje wit lijkt, is het tijd om te waxen. 

De wax is een stof die men aanbrengt op de zool van de ski's om hun glijvermogen op de ski's te verbeteren. De duurzaamheid van de wax op de zool hangt af van verschillende parameters: de kwaliteit van de sneeuw, de hygrometrie, de temperatuur van de sneeuw... Deze zijn erg variabel.

Afkrabben

Ski's met schubben waxen

Bij hobbylanglaufski's is het eenvoudiger te kiezen voor synthetische wax in een spuitbus of stick, of op doekjes. Deze is makkelijk om te gebruiken en verbetert het glijvermogen vodoende op het deel zonder schubben van de ski. Het deel met schubben van de ski wordt niet gewaxt, hierdoor kunnen de schubben beschadigd worden en zal de grip die ze verschaffen afnemen.

Borstelen

Waxen van skatingski's

Voor wat de skatingski's betreft hier is enkel de glijprestatie van belang. Om dit glijvermogen te verkrijgen, is de eerste stap voor een ski, zelfs een nieuwe, het impregneren. Tijdens deze handeling verzadigt men de zool met wax door warme en koud wax af te wisselen. De zool is diepgaand gevoed. U kunt de zool aan het begin en op het einde van het seizoen impregneren voor een betere bescherming van de zool.

Eenmaal dit gebeurd is, de zool geborsteld is en de overtollige wax van de groeven gehaald is, brengt men een laag glijwax aan.

Waxen

Ski's waxen om te alterneren

Net zoals bij skatingski's dienen de ski's geïmpregneerd te worden alvorens er wax op aan te brengen. Wax of eerder verschillende wassoorten. Wanneer men glijwax aanbrengt op de zones vooraan en achteraan de ski's, brengt men ook een hechtingswas aan op de voortstuwingszone onder de voet (zone van ongeveer 65 tot 75 cm).

Hoe wax ik ski's? Ontdek de gebruikshandleiding voor het waxen van uw ski's op video!

Opslag en onderhoud

Eerst en vooral is het belangrijk op te merken dat men moet voorkomen om natte langlaufski's op te bergen, zeker wanneer de schokken ondergaan hebben. Het water zou inderdaad in de ski kunnen dringen en de structuur vervormen.

Vervolgens mag u niet wachten om een beschadigde zool te herstellen. Putten zijn evenzeer details die het glijvermogen beperken.

Tot slot mogen de ski's niet tegen elkaar gedrukt opgeborgen worden. Op de lange termijn kan dit de holte van de ski's niet wijzigen. De langlaufski's dienen dus tegen een muur geplaatst te worden, de ene naast de andere, op een gematigde plek.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN