Uw materiaal zorgvuldig kiezen

(1)

Om u te helpen bij het kiezen van uw materiaal geeft het hoofd van de afdeling skiproducten, Vincent Deboissy, u enkele tips.

toerskiën

- Hoe rust ik met goed uit en kies ik mijn materiaal?

Tijdens het beoefenen van het toerskiën wordt er fel gezweet tijdens het klimmen, omdat men veel inspanningen levert en er is vaak wind bij het afdalen door de snelheid.

Wat kleding betreft, geeft men dus de voorkeur aan een erg ademende stof voor het klimmen en voegt men een windbreker toe.

Tegen het schuren van de rugzak: het schuren van de schouderbanden en de riem kan uw kleding vroegtijdig beschadigen, daarom heeft de gespecialiseerde kleding voor het toerskiën versterkingen bij de schouders en op de doorvoer van de bretellen alsook op de riem.

De ski's en schoenen worden gekozen in functie van de voorkeur binnen de sport: sommigen klimmen liever en geven de voorkeur aan licht materiaal, anderen dalen liever en kiezen voor zwaarder en groter materiaal.

De moeilijkheid bij het kiezen van materiaal is het compromis tussen het gewicht en de skibaarheid.

Voor wat de skistokken betreft, nemen we stokken die een beetje groter zijn dan de pistestokken omdat we een afzet nodig hebben bij het stijgen, 5 tot 10 cm onder de maat van de stokken voor het alpineskiën (90° tussen biceps en voorarm, de stok op de grond).

- Is deze activiteit voor iedereen weggelegd?

Het toerskiën kan op verschillende manieren beoefend worden:

Op de rand van de piste voor de meesten. Deze keuze biedt een beveiligde omgeving, aangestampte pistes en dus een homogene sneeuw tijdens de uitstap.

En het toerskiën buiten de piste. Hiervoor dient u een geoefend skiër te zijn want u krijgt te maken met verschillende sneeuwtypes: aangestampte sneeuw, korstsneeuw, bevroren sneeuw, poedersneeuw...

Bij deze sport is het belangrijk over veel ervaring in de bergen te beschikken, de hulp van een gids te gebruiken voor de oriëntatie, sneeuwomstandigheden, het weer en uw veiligheid maximaal te garanderen.

Het toerskiën is een veeleisende sport: bij een uitstap dient er gemiddeld een positief stijgingspercentage van 800 meter getrotseerd te worden, en het vraagt dus een correcte fysieke conditie om hier plezier aan te beleven.

- Hoe onderhoud ik mijn materiaal?

De ski's:

De toerski's worden op dezelfde manier onderhouden als ski's voor op de piste: ze dienen gewaxt te worden. Bovendien maakt de wax het mogelijk het glijdvermogen aan te passen aan de sneeuwomstandigheden.

Op het einde van het seizoen dient ook de zool gewaxt te worden alvorens deze voor de zomer opgeborgen wordt. Denk eraan de ski's af te drogen na elk gebruik om oxidatie te voorkomen
Er zijn ook vakmensen om uw ski's correct te onderhouden: waxen van de zool, vullen van gaatjes en carves te slijpen.

De stijgvellen:

om de vellen zo lang mogelijk te laten meegaan, dient u erop te letten ze op een droge plek maar uit de buurt van een warmtebron te bewaren.

Het is mogelijk om de vellen te waxen om aan glijvermogen te winnen en vooral om hechting te voorkomen: de sneeuw kleeft onder het vel waardoor men minder goed vooruit gaat.

Bij het dalen: het is beter de vellen bij zich te houden (in de jas) om ze warm te houden (niet in de rugzak): hierdoor blijft de lijm warm en doeltreffend.

Hoe vouw ik de vellen op?

Wanneer het rechte/ symmetrische vellen zijn, worden ze op elkaar gekleefd

Wanneer het asymmetrische vellen zijn, wordt een net meegeleverd, dat op de lijm van elke vel geplaatst dient te worden.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN