Veilig wandelen met deze gezonde gewoontes

(3)Om volop te genieten van uw tocht in de bergen, willen we hier graag nog even de belangrijkste zaken noemen die u meeneemt in u uw eerste hulpset. En we vertellen u alles over eventuele vaccins die u in de vrije natuur nodig heeft. Ook hebben we nog wat speciale tips tegen 'kleine beestjes'!

Een goed gevulde eerste hulpset


Ook al gaat u maar een paar uur wandelen, een goede eerste hulpset dient altijd in uw rugzak mee te gaan. Niet alleen stopt u het eerste hulpsetje in uw tas, u controleert het ook regelmatig zodat u zeker weet dat alles klaar is voor gebruik. Voor een trektocht van 1 of 2 dagen dient uw eerste hulpset het volgende te bevatten:

Producten voor de wondverzorging: voordat u ook maar iets doet, dient u de wond schoon te spoelen met water (veldfles) en eventueel wat zeep. Een ontsmettingsmiddel is alleen zinvol wanneer de wond schoon is. Bescherm de huid vervolgens met steriele gaasjes die u vastmaakt met een zelfklevende tape. Zodra u weer thuis bent, laat u uw wond controleren door een arts, die de eventuele vervolgstappen kan bepalen. Andere 'must haves' die u bij de hand moet houden: losse pleisters voor eventuele blaren en klein schaartje.

Voor verschillende soorten ongemakken: paracetamol om pijn en koorts te bestrijden. eveneens een oplossing van misselijkheid en braken.. Het zijn drie onmisbare producten die ervoor zorgen dat u prettig kunt verder wandelen.

Bij een ernstig ongeval, of wanneer u twijfelt en niet meer weet wat u moet doen: bel 112 om hulp in te roepen.

Voor een goede, adequate uitrusting neemt u de volgende spullen mee:
een opgeladen mobiele telefoon
een paar mueslirepen
zonnebrandcrème
toiletpapier
veiligheidsspelden
een mes
een overlevingsdeken
een hoofdlamp
een fluitje
een kaars
een aansteker
een kompas
een klein touw

Al deze materialen dienen droog te zijn. Bewaar ze dus in een waterdichte tas!

Nuttige vaccins voor de wandelaar:

net als in het dagelijks leven is het ook tijdens uw sportieve activiteiten belangrijk dat u de juiste vaccinaties heeft gehad. Denk daarbij vooral aan de tetanusinjectie. U kunt tetanus namelijk oplopen via een wond waarin bijvoorbeeld vuile grond of dierlijke ontlasting is terecht gekomen. En dat zijn nu juist de omstandigheden die u tijdens uw trektochten vaak tegenkomt.
Wellicht is het goed om nog even te melden dat het DTP-vaccin op 25-jarige- en 45-jarige leeftijd herhaald dient te worden. Na 65 jaar dient het vaccin om de 10 jaar herhaald te worden. Vertrekt u naar het buitenland, dan is het noodzakelijk dat u eerst de plaatselijke gezondheidsadviezen raadpleegt.

Ons advies: begin lange tijd van te voren met het inwinnen van informatie, want de procedure voor de toediening van vaccins kan verschillende weken in beslag nemen.

Kleine beestjes kunnen uw wandeling flink verstoren:

de bergen zijn het speelterrein van grote, maar ook hele kleine dieren. Insecten, ook hele kleintjes die u nauwelijks ziet, kunnen behoorlijk wat hinder veroorzaken. Dat kunt u maar beter voorkomen.

Bijen en wespen: het is mooi weer, en zodra u een zoet tussendoortje of een boterham pakt zijn deze ongenode gasten erbij. Blijf steeds goed opletten wanneer u een hap neemt. Wanneer u wordt gestoken in een van de ledematen, reageer dan direct door de achterblijvende angel te verwijderen. Probeer de angel heel te houden, anders komt er meer gif in de wond. Is de angel verwijderd, maak dan het gebied schoon en breng er eventueel wat verzachtende zalf op aan. Dat kunt u ook dien wanneer u bijvoorbeeld blaren oploopt van prikkende planten.

Muggen: zodra de avond valt, komen ze tevoorschijn. Ze komen voor in de heuvels, de bergen en in het sub-alpiene gebied (van 600 tot 2.200 meter hoogte). Wat doet u om ze 's avonds af te weren? Stop voordat u vertrekt een roller met een antimuggenmiddel in uw eerste hulpset. Gaat u slapen, vergeet dan niet de rits van uw klamboe goed dicht te doen!

Dazen: deze bloedzuigende insecten vindt u in de buurt van alpenweides en rivieren. Bent u gebeten door een daas? Onderneem direct actie en desinfecteer de beet (zonder te drukken). Breng daarna een ontstekingsremmende zalf op die de pijn verzacht.

Teken: verspreiders van de ziekte van Lyme die voorkomen in bepaalde bosgebieden en die graag verblijven in hoog gras en varens. Hoe zorgt u dat u ze voorkomt? Draag een lichtgekleurde broek die de benen bedekt Een teek op een lichte broek die wil afdalen naar uw been valt snel op. Bent u gebeten, trek dan het deel dat in de huid zit eruit met een tekentang. Krijgt u koorts, dan dient u direct na thuiskomst een arts te raadplegen.

U bent nu goed voorbereid voor een wandeling op elk terrein en op de eventuele bewoners die u tegen het lijf kunt lopen.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN