Veiligheid voor alles !

"plezier ja, maar veiligheid voor alles! "
Het toerskiën gebeurt buiten de pistes en paden. Het is dus onontbeerlijk de bergen te kennen, voorbereid en goed uitgerust te zijn. Sara Berthelot, technisch partner bij Quechua, geeft u veiligheidstips om zeker toe te passen zodat het toerskiën een plezier blijft.

Toerskiën

Sportief zijn volstaat niet, want deze activiteit vindt plaats in een niet aseptische omgeving en omvat een begrip van gevaar dat niet verwaarloosd mag worden. Het staat vast, beelden van poedersneeuw badend in de zon zetten iedereen aan het dromen: maar men mag niet vergeten dat dit de ideale omstandigheden zijn voor een lawine!

Voorbereiding en overdenking

Het is dus erg belangrijk de mensen waarmee u vertrekt goed te kennen: hun skiniveau, weten dat ze goed uitgerust zijn en of ze weten hoe ze veiligheidsuitrustingen moeten gebruiken...

Ik raad u aan een 'groepsleider' aan te duiden die verantwoordelijk zal zijn voor alle inlichtingen om boven te verkrijgen en om alle controles uit te voeren. Hij zal voor en tijdens de uitstap de verantwoordelijke zijn!

De voorbereiding van een uitstap is van levensbelang. U dient informatie in te winnen betreffende het traject dat men zal volgen, de toestand van de sneeuw en het weer. Pas uw uitstap aan in functie van de weersomstandigheden en het niveau van de groep. De fase van het overdenken voor elke uitstap is verplicht!

Blijf aandachtig op het terrein

Op het terrein niets overhaasten! Let steeds op wat er zich rond u afspeelt, luister naar de natuur en aarzel niet om indien nodig de plannen te wijzigen.

Het lijkt me onmisbaar een zekere beheersing van de ski's onder de knie te hebben in alle sneeuwsoorten en enige kennis op het vlak van oriëntatie en sneeuwkennis te hebben.

Om te toerskiën dient u vooral een gehard skiër te zijn, want bij deze sport dient er geskied te worden op verschillende sneeuwsoorten en op een onverhard terrein.

De onmisbare veiligheden

Het is verplicht deze drie dingen mee te nemen: toestel voor het detecteren van lawineslachtoffers (DVA), schop en grondboor. Omdat men bij een ongeval doeltreffend dient op te treden, is het geen overbodige luxe deel te nemen aan stages voor het zoeken van slachtoffers onder een lawine, maar ook om u te trainen in het gebruik van de tools.

Over veiligheidsuitrustingen beschikken is één ding, weten hoe ze te gebruiken is nog iets anders!

Controleer ook de batterijen van uw ARVA voor elke uitstap.

Deze drie maken het niet mogelijk het gevaar te voorkomen, het is belangrijk goed op de hoogte te zijn van het weer maar ook van de sneeuwmeting en in staat zijn de boel af te blazen wanneer de omstandigheden slecht zijn.

Het beste seizoen

De beste periode om te beginnen met toerskiën is vanaf begin februari, wanneer de sneeuw vervormd is. Er kan dan makkelijker op geskied worden en de risico's zijn makkelijker te evalueren dan bij verse sneeuw.

Aarzel niet om een beroep te doen op een hooggebergtegids of op een skimonitor ongeacht uw skiniveau en ambities. Deze vakmensen zullen u leren de risico's in te schatten en verschaffen het nodige veiligheidsmateriaal.

Toerskiën

In de tas van Sara voor een eenvoudige uitstap:

- DVA /schop/grondboor
- Lichte en warme kledij om zich te kunnen bedekken bij de aanvang van de beklimming
- Een thermos: een warme drank zoals thee is belangrijk om u te kunnen opwarmen na de beklimming.
- water en graanrepen
- skimasker
- zonnecrème

Komt erbij voor een tocht van meerdere dagen

- oriëntatiemateriaal
- 2 paar handschoenen: een paar lichte en een paar technische voor de beklimming en een paar warme voor de afdaling
- een schroevendraaier: om onderweg uw materiaal te kunnen bijstellen
- een vervangrondel voor de skistokken
- IJzerdraad: mijn herstelkit bij een gebroken binding
- grote wondpleisters: deze maakt het mogelijk het stijgvel opnieuw vast te maken, dat kan loskomen op koude sneeuw.
- verband om blaren te voorkomen en beschermen
 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN