Voeding: het dieet van Emilie Lecomte> Kan u ons kort de specifieke energiebehoeften van trailrunners uitleggen en met ons terugkomen op de manier waarop u deze behoeften dagelijks integreert in uw voeding?

Het belang van de voeding overstijgt de eenvoudige 'energetische' aanpak, die eruit bestaat de glycogeenvoorraden te optimaliseren om efficiënt te zijn op de dag van de wedstrijd.

Op dezelfde manier als we er nog niet aan zouden denken aan een wedstrijd deel te nemen wanneer we pas 3 dagen ervoor beginnen te trainen zijn en de rest van het jaar niets gedaan te hebben en dan verwachten te presteren op D-day.

Het optimaliseren van de voeding gebeurt dagelijks en vereist een algemene aandacht voor voeding. De aanpak van de microvoeding maakt het mogelijk te beantwoorden aan de behoeften van aanpassing van de cellen aan de inspanning.

Het betreft onder andere het opnemen van de voedingsstoffen in onze voeding die noodzakelijk zijn voor:

- het omzetten van voeding in energie, om talrijke celreacties te verzekeren dankzij de vitamines, mineralen en sporenelementen,

- het aanmaken en onderhouden van onze weefsels dankzij de eiwitten en aminozuren,

- het hydrateren van onze cellen en het regelen van hun uitwisseling dankzij het water en de mineralen

- de versoepeling van de membranen van onze cellen dankzij de polyonverzadigde vetzuren uit vetten.

In de praktijk probeer ik dus de voorkeur te geven aan een evenwichtige voeding met koolhydraten (met inbegrip van rauwe groenten, verse en gedroogde groenten), eiwitten (voorkeur aan plantaardige bronnen) en uiteraard ban ik alle charcuterie, gefrituurde etenswaren, gebakjes, gesuikerde dranken. Ik vermijd sauzen en gesuikerde producten alsook verzadigde vetten (boter en slagroom) en ik probeer kazen tot een minimum te beperken.

> Wat eet u de ochtend van de wedstrijd? Heeft u favoriete voedingsmiddelen die u in staat stellen top te zijn aan de startlijn?

Neen, geen favoriete voedingsmiddelen, maar ik probeer te voorkomen mijn spijsverteringssysteem te overbelasten met een te groot verbruik van zetmeelrijke producten, aangezien deze overbodig zijn, de glycogeenvoorraad werd immers reeds de voorafgaande dagen opgebouwd.

> Hoe vult u tijdens de wedstrijd uw energievoorraden aan? Welke essentiële voedingsmiddelen heeft u steeds bij zich voor in het geval van een appelflauwte?

Ik heb geen onmisbare zaken, want elke wedstrijd is anders, snelverterende dingen kan ik aanbevelen. Ik gebruik de producten van EffiNov, waarvan ik vind dat ze goed verteren en dat ze doeltreffend zijn.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN