conseil-randonnee

Waaruit bestaat de ideale voeding voor trekkers ?

Een trektocht in de openlucht biedt een combinatie van ontdekking en fysieke inspanning. De duur ervan, de erg hoge of zelfs erg lage temperaturen en de hoogte vragen veel energie van het menselijk lichaam. Des te langer de trektocht, des te doordachter de uitrusting dient te zijn. Het is zeer belangrijk te weten dat uw trektocht staat of valt met de maaltijden, de snacks en vooral de hydratatie. De maaltijden moeten het energieverbruik compenseren!

Een trektocht vereist een lange inspanning op een grillig en steil terrein. Bij uw keuze van de voedingsmiddelen dient u dan ook rekening te houden met het energieverbruik, de strijd tegen de vermoeidheid, de strijd tegen koude temperaturen en soms de impact van aanzienlijke hoogtes.
De maaltijden dienen evenwichtig te zijn en voldoende calorieën te leveren om te kunnen beantwoorden aan de behoefte, die kan oplopen tot wel 2000-3000 kcal per dag. Daarnaast dienen de maaltijden voldoende gevarieerd te zijn om de eetlust te stimuleren, aangezien die vaak te lijden heeft onder de hoogte.

Hoe pakt u het ontbijt aan?

De eerste maaltijd van de dag is van essentieel belang om de trektocht met voldoende energie aan te vatten en vermoeidheid of hongerklopjes te vermijden.
Deze maaltijd dient voornamelijk te bestaan uit koolhydraten voor een energietoevoer op lange termijn. We geven de voorkeur aan voedingsmiddelen met een lage glycemische index (vroeger complexe koolhydraten genoemd) zoals brood, granen... Er zijn eveneens geconditioneerde ontbijtvormen, zoals het ultra breakfast, een poeder dat verdund moet worden met water tot een smeuïge crème, verkrijgbaar in de handel. Erg handig ontbijt om mee te nemen.
Die energie-opname gaat idealiter gepaard met een warm drankje om de ochtendkoelte tegen te gaan. Bij het ontbijt hoort ook een stuk fruit, fruitsap of vruchtenmoes voor een minimum aan vitamines.
 

Hoe pakt u de lunch aan?

Het middagmaal wordt vaak snel genuttigd in de vorm van een picknick. De maaltijd dient voornamelijk te bestaan uit zetmeelhoudende voedingsmiddelen, zoals brood indien u kiest voor een broodje of pasta of rijst indien u kiest voor een salade.
Voorbeeldmaaltijd:

Brood, ham, kaas, sla en boter of een beetje mayonaise voor de smaak of, indien u de voorkeur geeft aan een salade, pasta, hamblokjes, tomaat, maïs, augurk en vinaigrette.
Fruit
Het is soms moeilijk om verse voedingsmiddelen mee te nemen, in het bijzonder wanneer de trektocht meerdere dagen in beslag neemt. Een gezonde en evenwichtige maaltijd is echter van essentieel belang!
Voorbeeldmaaltijd voor een trektocht van meerdere dagen:

Brood met tonijn of een lichte paté op basis van gevogelte of ham
Vruchtenmoes
Die maaltijd is in elk geval rijk aan koolhydraten en arm aan vet, zodat de spijsvertering niet te zwaar op de proef wordt gesteld en de tocht snel en gemakkelijk hervat kan worden. Vergeet vooral niet dat hydratatie uw voornaamste prioriteit is gedurende de ganse trektocht en vermijd zoveel mogelijk alcoholische dranken.
 

Hoe pakt u het avondmaal aan?

U bent van plan te kamperen? Deze maaltijd is erg belangrijk, aangezien ze ervoor moet zorgen dat u recupereert van een zware dag en u in topvorm moet krijgen om de volgende dag weer op pad te gaan.
Het avondmaal is vaak iets uitgebreider dan het middagmaal, omdat u simpelweg meer tijd hebt. De maaltijd dient te beantwoorden aan de behoefte van een dag vol inspanningen, maar dient eveneens smaakvol te zijn. Daarnaast is het belangrijk de maaltijd licht en compact te houden.
U kan de maaltijd beginnen met een droge soep. Kies voor een soepje met vermicelli, wat de energie-opname zal versterken of/en voor een soepje met stukjes kip of vis, die voor een extra portie proteïnes zorgen. De soep kan gevolgd worden door een pastagerecht, wat eenvoudig meegenomen kan worden en in het bijzonder rijk is aan energie. Als afwerking kiest u best voor een toevoer aan proteïnes, zoals bijvoorbeeld tonijn (in blik). Om het transport te vereenvoudigen en in het bijzonder een gevarieerde maaltijd op tafel te brengen, kunt u eveneens opteren voor specifiek voor dit type inspanning ontwikkelde droge maaltijden. Dergelijke maaltijden zijn licht, eenvoudig mee te nemen en vooral gevarieerd: Pasta met kip en currysaus, Pasta bolognaise, Gehakt met puree...
Als kers op de taart kan het dessert bestaan uit een vruchtenmoes of een rijsttaart om de opname van koolhydraten te versterken.
Is het aangewezen om al wandelend te eten?

Een trektocht kan enkele uren tot zelfs enkele dagen in beslag nemen en, net zoals bij elke langdurige inspanning, heeft het menselijk lichaam enkele behoeften die gerespecteerd moeten worden.
Hydratatie

Het wordt aanbevolen regelmatig te drinken tijdens de trektocht. Het is echter niet altijd eenvoudig de gewenste hoeveelheid water mee te nemen. Hoe kunt u uw watervoorraad opnieuw aanvullen? Enkele tips:
Profiteer ervan om drinkwater in te slaan wanneer u een berghut op uw pad vindt.
Wanneer u terechtkomt in een dorp met een kerkhof, kunt u daar drinkwater inslaan, aangezien een kerkhof steeds voorzien is van een kraantje.
Indien u rivierwater drinkt, dient u waterzuiveringstabletten te gebruiken om alle gevaarlijke micro-organismen eruit te verwijderen.
Snacks

Om de ganse dag door een regelmatig tempo aan te houden, kunt u zich voorzien van enkele kleine snacks voor extra energie. Graanrepen, gedroogde vruchten en/of energierepen beantwoorden perfact aan deze behoefte en zijn bovendien eenvoudig mee te nemen.

 

Marie Fauchille, Aptonia Team.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN