Wandelaars, hoe weet u of u voldoende drinkt?Wandelen is zowel een heerlijke vrijetijdsbesteding als lichaamsbeweging.De duur, de kou of de zeer warme omstandigheden kosten u veel energie. De droge berglucht kan uitdroging versnellen.Het is essentieel om tijdens het wandelen goed te drinken, zodat u volop kunt genieten van de lichaamsbeweging en ontspanning.

Wandelaars, hoe weet u of u voldoende drinkt?

1 - Ik drink minimaal 1,5 liter water per dag

Een volwassene verliest gemiddeld 2,5 liter vocht per dag. Ons lichaam voert continu vocht of stoom af via de nieren, de darmen, de longen en de huid.

Dit verlies moet worden gecompenseerd door te eten en drinken. Omdat u via het eten ongeveer 1 liter vocht binnenkrijgt, moet u 1,5 liter binnenkrijgen door te drinken.Waar komt die hoeveelheid vandaan en waarom spreek ik over water?

Waarom minimaal 1,5 liter water?De hoeveelheid die u nodig heeft, hangt af van de omstandigheden. Bij een droge lucht (zoals in de bergen) of tijdens het sporten heeft u meer vocht nodig.

2 - Ik wacht niet met drinken totdat ik dorst heb

Ons lichaam kan geen vochtreserve aanleggen. Daarom raad ik u aan regelmatig te drinken. Wacht niet met drinken totdat u dorst heeft, want dat is geen goede indicatie. U krijgt dorst als uw lichaam al voor minimaal 1% is uitgedroogd.

Wist u dat u naarmate u ouder wordt steeds minder goed voelt of u dorst heeft?

3 - Tijdens het wandelen drink ik regelmatig

Door lichamelijke inspanning stijgt de lichaamstemperatuur. Om deze lichaamswarmte af te voeren, gebruikt het lichaam een manier om af te koelen: transpiratie.80% van het teveel aan lichaamswarmte wordt op deze zeer effectieve manier afgevoerd.

De hoeveelheid vocht die u door het transpireren verliest ligt tussen de 0,5 en 1 liter per uur.De hoeveelheid kan afhankelijk van de omstandigheden en intensiteit van de wandeling oplopen tot 3 liter of zelfs meer.U begrijpt dus waarom het zo belangrijk is om dit verlies te compenseren terwijl u sport, wetende dat uitdroging een van de belangrijke oorzaken van vermoeidheid en verminderde prestaties is.

Conclusie: Ik drink minimaal 0,5 liter water of iets anders per uur sporten.

4 - Ik drink voor, tijdens en na de wandeling

Voor: Voordat u begint moet u uw vochtgehalte al aanvullen om het vochtverlies tijdens de wandeling te beperken.

Tijdens: Compenseer het vochtverlies als gevolg van transpireren en beperk uitdroging.

Na: Ook na de activiteit moet u goed drinken om het herstel te bevorderen.Een wandeling die meerdere uren duurt leidt tot lichte uitdroging en kan spierpijn veroorzaken.

5 - Ik ga wandelen met een geschikte drank op zak!

- Indien uw wandeling minder dan een uur duurt, hoeft u alleen water te drinken.

- Indien uw wandeling langer duurt, kunt u extra glucose nodig hebben om een te lage bloedsuikerspiegel en een energietekort te voorkomen.Een sportdrank is in dit geval ideaal om tijdens de activiteit in de behoeften te voorzien.Limonades en energiedranken dienen te worden vermeden: daar zit te veel suiker in en de uitdroging versnelt.

Zorg ervoor dat u uw water of drank niet te koud drinkt om maagproblemen te voorkomen.De ideale drinktemperatuur ligt rond 15°C.

6 - Ik blijf opletten om goed op de eerste tekenen van uitdroging te reageren:

De tekenen van uitdroging zijn voornamelijk:

-          een gevoel van dorst,

-          een verhoging van de hartslag,

-          een verlaging van de bloeddruk,

-          een slechtere prestatie.

Beginnende uitdroging kunt u herkennen aan vermoeidheid en uitputting tijdens de wandeling.Vergevorderde uitdroging kunt u herkennen aan erge dorst, zware benen, kortademigheid, spier- en peespijn die kunnen leiden tot blessures. Neem indien nodig contact op met een arts.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN