Weet u wel hoe leuk toerskiën is?

Wilt u toerend op ski's in een prachtige omgeving werken aan uw conditie? Dan is toerskiën echt iets voor u. Het is een mix van alpineskiën en noords skiën, met het voordeel dat het geheel gratis is. Vanaf de eerste sneeuwval heeft u met toerskiën een enorm speelterrein tot uw beschikking. Dankzij een speciale uitrusting kunt u fantastische routes nemen en kunt u behoorlijk steile hellingen beklimmen, om vervolgens prachtige afdalingen te maken in de vaak nog maagdelijke sneeuw.

Toerskiën is niet alleen voorbehouden aan doorgewinterde sporters, maar het vraagt wel om een goede lichamelijke conditie en de nodige kennis van het off-piste skiën.

Gaat u omhoog, dan brengt u uw ski's om-en-om naar voren om vooruit te komen. Deze beweging lijkt enigszins op noords skiën of lopen. Onder de ski's zit een zogenaamd 'stijgvel' , waardoor u omhoog kunt klimmen zonder terug te glijden. Voor wat betreft het afdalen lijkt de techniek op die van het alpineskiën, met dit verschil dat u zich niet over de aangelegde pistes voortbeweegt.

De juiste uitrusting

Voor toerskiën heeft u een speciale uitrusting nodig. Het is vooral belangrijk dat uw uitrusting licht is. De mate waarin uw uitrusting veelzijdig dient te zijn hangt af van uw wensen.
Uiteraard dient u kleding te dragen die geschikt is voor de temperatuurschommelingen die zich tijdens het klimmen en afdalen voordoen. Daarnaast heeft u nodig:

- Ski's met speciale bindingen: gebruik lichte ski's die qua lengte en breedte zijn afgestemd op uw activiteit. De bindingen voor toerskiën zijn voorzien van een speciale 'klimstand', waardoor u uw hak vrijmaakt uit de binding en u kunt lopen met de ski's. Bij het afdalen werken de bindingen op dezelfde manier als bij het reguliere skiën op de piste: uw schoenen zitten vastgeklemd op de ski's.

- Stokken: kies stokken die wat langer zijn dan de reguliere skistokken voor op de piste. Bij het stijgen kunt u dan wat beter afzetten. Uitschijfbare stokken zijn eveneens een optie. Kies voor grote tellers die niet zo snel wegzakken in diepe sneeuwlagen.

- Stijgvellen: onmisbare onderdelen om goed te kunnen klimmen. Stijgvellen bestaan tegenwoordig uit stroken van kunststof en/of mohair die u over de hele lengte aan de onderkant op uw ski's plakt voordat u gaat klimmen. U haalt ze er heel eenvoudig weer af voordat u gaat afdalen. Er zijn allerlei soorten stijgvellen die zijn afgestemd op de verschillende sneeuwsoorten, zoals verse sneeuw, zware sneeuw, harde sneeuw, etc.

- Schoenen die geschikt zijn voor toerskiën: toerskischoenen zijn comfortabeler en voorzien van wat meer techniek dan de klassieke skischoenen. Bovendien hebben toerskischoenen een speciale klim- en loopstand, waardoor u veel meer bewegingsvrijheid heeft. Ze zijn ook voorzien van een zool met profiel die veel grip biedt, en dat is handig wanneer u een stuk moet lopen met de ski's op uw rug. Al naar gelang de manier waarop u de sport gaat beoefenen, heeft u mogelijk ook stijgijzers nodig hebben die passen bij uw schoenen.

- een lawineschep, een sonde en een lawinezoekapparaat: toerskiën wordt buiten de aangelegde pistes gedaan in gebieden waar nog niemand is geweest. Lawines zijn dan ook een reëel risico. De hierboven genoemde drie-eenheid is dan ook noodzakelijk voor de veiligheid. We geven u hier (https://nl.quechua.be/bent-u-veilig-a_166591) tips over het juiste gebruik van deze middelen.

- Een rugzak: u heeft in elk geval een rugzak nodig voor het opbergen van uw lawineschep, uw sonde en uw stijgvellen wanneer u gaat afdalen. We raden u aan om eveneens een thermosfles mee te nemen met een warme drank. Neem ook een paar graanrepen mee, een skibril en zonnebrandcrème.

Een tocht kiezen

U kunt afhankelijk van uw niveau en uw wensen verschillende types toerskitochten maken:

- Race: een activiteit die het wedstrijdniveau benadert, waarbij er vooral intensief geklommen moet worden.

- Touring: een activiteit waarbij de fysieke inspanning even belangrijk is als het plezier van het skiën zelf. 

- Freetour: een activiteit die vooral draait om het plezier van de afdaling. Klimmen wordt gezien als een noodzakelijk activiteit die vooraf gaat aan de plezierige afdaling.

Omdat toerskiën een duursport is, dient men de route zorgvuldig te plannen. Bent u een beginner, dan is een hoogteverschil van 800 meter ideaal voor een eerste tocht. U kunt dan ook genieten van de plezierige afdalingen. 

We raden u aan om contact op te nemen met professionals die gespecialiseerd zijn in bergsporten. Er worden talloze activiteiten aangeboden op het gebied van toerskitochten. Deze specialisten kunnen u advies geven op basis van uw niveau. Ze kunnen u informatie geven over het hoogteverschil, de moeilijkheidsgraad van het traject, de weersomstandigheden en de kwaliteit van de sneeuw. Wanneer u op pad gaat met een gids, dan zal deze u in de meeste gevallen voorzien van de benodigde veiligheidsmaterialen, en hij zal u uitleg geven over het gebruik ervan.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN