Welk materiaal voor welke discipline?

Stokken, schoenen, ski's....het is niet altijd gemakkelijk om de juiste uitrusting te kiezen voor uw ontspannende activiteiten. Vincent is helemaal weg van de bergen. Hij is productmanager van de materialen voor Noords skiën. Hij helpt u op weg bij uw zoektocht naar de meest geschikte materialen voor uw sport.


Om zowel de beginner als de gevondene advies te kunnen geven voor hun langlauftrips, zijn we gaan praten met een expert. Vincent Deboissy, hoofd van de langlaufproducten bij Quechua en gepassioneerd door de bergen, legt u uit hoe u uw materiaal het beste kunt kiezen en hoe u het moet onderhouden.

Hoe kies ik mijn ski's?

In tegenstelling van wat men zou denken, dienen de ski’s te worden gekozen op basis van het lichaamsgewicht, en niet op basis van de lengte. Langlaufski's zijn gemaakt met een holling aan de onderkant. Deze holling moet in contact worden gebracht met de sneeuw, hetgeen enigszins kracht kost.

De ski's moeten dus op basis van het gewicht, maar ook op basis van de gekozen activiteit en uw geoefendheid worden gekozen. Voor skating zal men bijvoorbeeld kortere ski's kiezen.

Weet u het niet zeker, vraag dan advies aan een deskundige.

Welke maat stokken kies ik?

De stokken moeten op basis van uw lengte en op basis van de te beoefenen activiteit worden gekozen.

Voor het klassieke langlaufen kiest men stokken die tot aan de oksels komen, terwijl men voor skating stokken kiest die tot aan de oorlel komen.

En welke schoenen neemt u?

Voor de schoenen is het alleen belangrijk dat u de goede maat kiest. Er bestaan echter wel twee soorten sluitingen, dus let erop dat deze sluitingen passen bij uw schoenen.

Skatingschoenen zullen tot boven de enkel komen, waarin ze verschillen van de klassieke schoenen die de enkel vrijer laten.

Hoe onderhoudt u het materiaal?

Wat zeer belangrijk is bij langlaufski's, is het glijvermogen. U dient er dus aan te denken de ski's zeer vaak te waxen, minstens 2 tot 3 keer per seizoen. Om te bepalen op welk moment u ze in de was moet zetten, bekijkt u de onderkant. Zodra het buiten een beetje wit wordt, komt u in actie!

Voor ski's met schubben geldt dat u ze niet in de was moet zetten. U zou daarmee de schubben dicht kunnen smeren, waardoor u de kans loopt grip te verliezen. Weet u het niet zeker, win dan advies in bij de winkel.

Denk er ten slotte nog aan om uw materiaal na elke tocht goed droog te maken. Sla het niet nat op, want het water kan in de ski’s dringen en de structuur van de ski's vervormen. Let er ook op dat u ze bij het opbergen niet dicht tegen elkaar aanzet. Op den duur kan de holling van de ski's hierdoor namelijk vervormen.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN