Werken aan zijn elevatieTips van professionals: Hoe werk in aan mijn elevatie?

Dankzij de tips van Guillaume Le Normand, technisch partner bij Quechua, zult u de geheimen van een goede voorbereiding met elevaties ontdekken!

De moeilijkheid bij mountain trail schuilt in de hoogte verschillen. U klimt en daarna daalt u, een ware fysieke en mentale uitputtingsslag! Het doel is te komen tot het temmen van de hoogtewissels en dat in alle veiligheid terwijl de snelheid behouden wordt.

Het klimmen

Vaak gebeurt het klimmen al stappend. Wanneer de helling te steil is, is het inderdaad wenselijk te stappen om krachten te sparen. Deze tred is een technische stap van trailrunning die men moet verbeteren tijdens de trainingen en het oefenen.

Tijdens het klimmen raad ik aan uw borst voorovergebogen te houden, bijna parallel met de grond en uw handen op uw billen te leggen. Neem een gelijkmatig ritme en en richt uw borst af en toe op om uw longen vol zuurstof te laten lopen.

De afdaling

Ook de afdaling is een belangrijk punt. De trailrunner moet lopen langs steile en gladde wegen en naar mate de fysieke en mentale vermoeidheid toeneemt, neemt ook het risico op valpartijen toe. Vele lopers vrezen trouwens deze fase.

Om op serene wijze te kunnen starten, dient u het terrein onder u verkend te hebben. Indien u dit niet kon doen, neemt u het terrein goed in u op en anticipeert u op plekken waar u uw voeten kunt zetten. Let op hogerliggende stenen of wortels, het doel is stabiliteit te hebben in uw steunen. Neem in eerste instantie vooral een gematigd ritme aan om te werken aan uw techniek en ontspan.

De tips van Guillaume Le Normand, technisch partner bij Quechua:

Mijn dagelijks werk is reeds zeer fysiek en doet me werken aan mijn elevaties. Wanneer de vorm het toelaat werk ik tegelijkertijd enkele trainingsessies af.

Ik raad u een eenvoudige sessie aan die statisch doeltreffend is, de positie van de stoel. Leun tegen een boomstam, paal of muur en doe herhalingen.

Een andere relatief eenvoudige oefening die me ten zeerste bevalt: sprints bergop of op heuvelachtig terrein (van 20", 30" of 1' naar gelang de moeilijkheidsgraad van het terrein en het aantal af te leggen sprints). U kunt dit ook opsplitsen in deeltjes indien het om een lange beklimming gaat (onder de vorm van 1 tot 2 reeksen van 6 tot 10 herhalingen, met een rustfase tussen elke reeks). Het is met dit soort oefeningen dat de dijen en de cardio werken en zich zo goed mogelijk aanpassen.

U moet uw spieren voelen werken, het geleverde vermogen gewaarworden en dit doseren... Kortom, het is een spel van sensaties en gewaarwordingen.

Wat ik tot slot ook graag doen wanneer ik wat tijd heb is het combineren van een fietstocht (ongeveer het equivalent van het dubbele van een wandeltocht) met een wandeltocht terwijl ik een beetje harder doorduw op hellingen, wat snel doeltreffend is!

U kunt ook gebruik maken van wandelstokken, een zeer goed alternatief voor het gebrek aan doeltreffendheid of training om ons te helpen bij de elevaties. Het wordt dan ook aangeraden deze gewoon te worden en er dus mee te trainen!
 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN