Zijn trainingen sturenVandaag maken horloges, hartslagmeters en gps-toestellen het mogelijk een groot aantal trainingsgegevens te recupereren. Het is essentieel dat u uw trainingen weet uit te buiten en te sturen. Bertrand, hoofd elektronische producten bij Quechua zal u helpen het sturen van trainingen beter te begrijpen.

> Wat is het belang van het sturen van trainingen?

Eerst en vooral maakt het sturen van trainingen het mogelijk zijn lichaam beter aan te zetten tot prestatie op het gewenste moment, tijdens een belangrijke wedstrijd in het seizoen bijvoorbeeld. Het dient tot niets een maand voor of na de wedstrijd op het toppunt van zijn kunnen te zijn.

Vervolgens zal dit het mogelijk maken zich op een optimale manier voor te bereiden op alle componenten van de beoogde wedstrijd. Voor een lange proef in de bergen bijvoorbeeld, dient de loper inderdaad over voldoende uithouding te beschikken om door te gaan tot aan de finish, dient zijn hart getraind te zijn om de ritmeverschillen op de hellingen aan te kunnen en dienen de dijen bestand te zijn tegen de lange afdalingen. Door de trainingen te sturen, combineert men zo verschillende sessietypes (uithouding, snelheid en spierweerstand) dankzij dewelke het lichaam zich op termijn zal voorbereiden op het aankunnen van de ganse beproeving.

Tot slot staat het sturen van trainingen voor minder maar doeltreffender trainen. Dat is motiverender, het beperkt de kans op blessures en vermoeidheid door overtraining.

> Wat is het principe van het sturen van trainingen?

Het principe van het sturen van trainingen is enerzijds het verhogen van het volume en de intensiteit van de trainingen tot twee tot drie weken voor de wedstrijd en anderzijds het variëren van de verschillende weeksessies. Zo kan men schematisch een uithoudingssessie, een weerstandssessie en een intensiteitssessie houden.

Opgelet! Vergeet de rusttijden niet, deze maken deel uit van de training: een rustpauze tussen twee sessies is noodzakelijk om het lichaam in staat te stellen te overcompenseren en zich dus aan te passen aan de gevraagde inspanning. Voor trailrunning kan men technische klim- en daalsessies toevoegen, hetzij het bovenlichaam trainen in het gebruik van wandelstokken.

> Welke zijn de tools voor het sturen van trainingen?

Tijdens het trainen kan de loper fysiologische meetinstrumenten, zoals een hartslagmeter, en instrumenten voor snelheidsmeting, zoals een gps, gebruiken. In de bergen kan het gebruik van een hoogtemeter met berekening van de klimsnelheid nuttig zijn voor het berekenen van de elevatie. U dient het parcours te kennen om de gewenste klimsnelheid aan te nemen.

Eenmaal de trainingsessie afgelopen is, is het ideaal de met de instrumenten verzamelde gegevens te downloaden in een opvolgsoftware, zoals de Geonaute SoftWare. Dit maakt het mogelijk een volledig overzicht te hebben van de sessies, dag per dag, maand per maand,...

De historiek van de sessies, het afgelegde hoogteverschil, de gemiddelde snelheid en ook de verslagen van oefeningen zijn elementen die het mogelijk maken de trainingen beter te plannen en de verbetering, of niet, van de prestaties materieel voor te stellen en de doelstelling bij te stellen in functie van de werkelijke progressie.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN