comment-choisir-ses-raquettes-a-neige

Zijn uitrusting kiezenOmdat u niet zomaar op sneeuwschoenwandeling vertrekt, geeft Vincent, hoofd van de afdeling wintersportproducten bij Quechua, u raad bij het kiezen van uw uitrusting voor uw volgende uitje in de sneeuw.

Het juiste paar sneeuwschoenen kiezen

De fabrikanten ontwerpen verschillende vormen en maten van sneeuwschoenen, om deze zo goed mogelijk aan te passen aan de verschillende wandelaarstypes. De draagkracht van een sneeuwschoen, d.w.z. de capaciteit ervan om te blijven staan op een sneeuwoppervlak, hangt af van het gewicht van de wandelaar (plus het gewicht van zijn rugzak). Zo kunnen vrouwen of wandelaars met een kleine gestalte kiezen voor sneeuwschoenen met een smallere zeef, terwijl grote wandelaars zullen kiezen voor sneeuwschoenen met een grote zeef.

Dit paar sneeuwschoenen wordt gecombineerd met een paar skistokken met grote rondellen om makkelijk zijn evenwicht te kunnen vinden.

Welke kleding draag ik?

Het sneeuwschoenwandelen is een activiteit waarbij men het snel te warm kan hebben. Het dient dus tot niets zich te kleden met te warme kledij. Het is daarentegen interessant verschillende lagen te voorzien om te voorkomen de warmtetoevoer te nuanceren tijdens de inspanning: een kledingstuk uittrekken wanneer het warm is en er één terug aantrekken wanneer het kouder is.

Zo kan men het '3-lagensysteem' aannemen:

Dicht bij het lichaam draagt men technische onderkleding, in wol bijvoorbeeld.

Daarboven een warme laag in fleece met ritssluiting (makkelijker aan en uit te trekken).

Tot slot een laag met ondoordringbare bescherming, ademend en indien mogelijk geventileerd. Maar zonder extra voering: te veel warmte zal u doen zweten waardoor u het wanneer u stopt koud zult krijgen.

Vergeet tot slot niet dat warmte voor 8% verloren gaat via het hoofd en de handen en voeten. Draag handschoenen en een muts.

Wat steek ik in mijn rugzak?

Denk er eerst en vooral aan een rugzak te nemen die voldoende groot is om er de kleding die u uittrekt tijdens uw uitstap in op te bergen.

Vervolgens iets te drinken: water of een warm drankje in een thermos.

Tot slot een lunchpakket of enkele graanrepen, naargelang de duur en de intensiteit van uw wandeling.

Vergeet nooit de veiligheid.

Naast de traditionele zonnecrème, zonnebril, kaart en kompas of GPS mogen andere veiligheidselementen niet vergeten worden. Voor wandelingen op grote sneeuwvlakten in maximale veiligheid is het het beste steeds een toestel voor het opsporen van slachtoffers van een lawine (ARVA), een schop en een grondboor mee te nemen. Deze drie elementen stellen u in staat teruggevonden te worden wanneer u gegrepen wordt door een lawine of wanneer u een slachtoffer zoekt.

Indien u nog nooit een ARVA gebruikt heeft, raadpleeg dan iemand die thuis is in bergbeklimming: deze zal u kunnen adviseren inzake het gebruik.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN